Noorderpark

West 8, 2010

Ontmoetingsplaats Noorderpark 

Het Noorderpark is een samenvoeging van het voormalige Florapark en Volewijkspark. Deze twee voormalige parken liggen aan weerszijden van het Noord-Hollandsch Kanaal. Het Volewijkspark werd in 1968 doorsneden door de Nieuwe Leeuwarderweg. Zowel het Florapark (1921) als het Volewijkspark zijn in Engelse landschapsstijl aangelegd. Ten grondslag ligt het idee dat de parkbezoekers echt even het gevoel hebben weg uit de stad te zijn. In het stedenbouwkundig plan is te zien dat de buurten in het gebied in de jaren dertig rond de parken heen gebouwd zijn. 

Samen één
In 2010 is door West 8 het plan gemaakt om de twee parken om te vormen tot het Noorderpark. Hierbij is een compleet nieuw ontwerp uitgevoerd, waarin vrijwel alleen de bomen en de voormalige BP-tankstations behouden zijn gebleven. De verbinding tussen de twee delen is sterk verbeterd, onder andere door de bouw van fietsbruggen en verlaging van de Nieuwe Leeuwarderweg. Door de aanleg van een metrohalte van de Noord/Zuidlijn is ook de verbinding met het Amsterdamse centrum sterk verbeterd. Het nieuwe Noorderpark bestaat uit bijna 45 hectare en nadert daarmee de oppervlakte van het Vondelpark (49 hectare). Het reële parkoppervlak is echter ongeveer 30 hectare. 

Meer dan een wandelpark 
Parkbezoekers kunnen niet alleen voor natuur terecht in het Noorderpark. Ook is gewerkt aan tal van andere voorzieningen, zoals een evenementenveld, een café-restaurant en kunstruimtes in de voormalige tankstations. Tot 2017 huist stichting Noorderparkkamer in het houten paviljoen, welke is ontworpen door de Zwitserse architecten Meili & Peter. Hierna is het paviljoen verbouwd en klaar voor nieuw gebruik. Anno 2021 wordt het Noorderpark opnieuw ingericht als gevolg van het toenemende aantal bezoekers. Door delen van het park aan te pakken, kan het park in de toekomst de druk van meer bezoekers aan. Daarnaast wordt de functie van gemeenschappelijke tuin versterkt.  

Lieke Haan 

Website by HOAX Amsterdam