Noorderparkbad

de Architekten Cie., 2015

Het Noorderparkbad opende in april 2015 als opvolger van het Floraparkbad, dat na veertig jaar dienst werd gesloopt. Het oude zwembad voldeed niet langer aan de eisen van deze tijd en was toe aan een verduurzamingsslag. De missie lijkt meer dan geslaagd: het Noorderparkbad won inmiddels de publieks- en vakjuryprijs van de Gouden A.A.P., de Pool Vision prijs voor mooiste publieke zwembad ter wereld, en was genomineerd voor de verkiezing BNA Gebouw van het Jaar.

Architectuur
De architectuur van het zwembad beoogt de overgang tussen het parklandschap en het gebouw te verzachten. De afgeronde hoeken en de gestapelde bouwvolumes geven het zwembad een paviljoen-achtige uitstraling. Doordat het bovenste volume naar achteren is geplaatst draagt het bij aan de lichtinval in het interieur. Het opvallende regengordijn, dat in golvende lijnen rond het volume is gedrapeerd, leidt regenwater van het dak naar beneden. Op enkele plekken golft het gordijn omhoog om de entrees van het zwembad te benadrukken. Zowel vormgeving als functionaliteit van het gordijn spelen in op de functie van het gebouw.

Interieur
Binnen valt de transparantie, het materiaalgebruik en het licht op. Het interieur is vormgegeven als open ontmoetingsplek voor de buurt. Het daglicht valt zelfs de kleedkamers binnen, en verbindt binnen en buiten met elkaar. Door verlaagde plafonds en een houten constructie is de akoestiek aangenaam en heeft het interieur een warme uitstraling.

Duurzaamheid
Duurzaamheid stond voorop in het ontwerp van het Noorderparkbad. De energierekening pakte uiteindelijk 75 procent lager uit dankzij verschillende passieve en actieve maatregelen. Het zwembad ligt in het midden van het gebouw. Overige ruimtes, zoals kleedkamers en een grand café, fungeren als warmtebuffer. Aan de zuidzijde ligt het bad direct aan het park waardoor uitzicht is op het groen en de zoninval zorgt voor opwarming.

Website by HOAX Amsterdam