North Orleans

SeARCH

North Orleans is te vinden in het Hamerstraatgebied in Amsterdam Noord, op korte afstand van de pont naar het IJplein. Sinds eind negentiende eeuw is dit een industrieel gebied waar nauwelijks wordt gewoond. Inmiddels hebben de fabrieksgebouwen van Stork zich ontwikkeld tot creatieve hotspot met bedrijven, woningen en hippe horeca. North Orleans bevindt zich temidden van deze ontwikkelingen.

Gebouw
North Orleans is een appartementencomplex met 120 gemeubileerde studio’s van dertig vierkante meter rondom een gezamenlijke binnentuin. Elke studio heeft een keuken, maar ook zijn een café, pizzeria en steakhouse in het pand aanwezig. Het project biedt huurders een full-service concept: naast de standaard vaste lasten wordt je appartement voor een vast bedrag aan servicekosten elke week schoongemaakt, wordt je bed verschoond, maak je gebruik van high speed wifi en beschik je over een eigen fiets.

Materialisatie en constructie
De stad New Orleans vormde de inspiratiebron voor het ontwerp. De balkons in de gevel doen denken aan de kenmerkende architectuur van deze Amerikaanse stad. Tegelijkertijd geven de Corten-stalen balustrades het gebouw een industriële uitstraling die past bij de geschiedenis van de locatie. Het materiaal zorgt ervoor dat de gevel na een regenbui een diepe roodbruine kleur heeft. Het gebouw is volledig prefab geproduceerd, inclusief de meubels. Na productie zijn de onderdelen ter plekke gestapeld in zes lagen van elk twintig studio’s.

Ontstaansgeschiedenis
North Orleans begon in 2006 als experimenteel plan om studenten te huisvesten met huurprijzen net boven de sociale huurgrens. De economische crisis zorgde voor vertraging. Toen het project weer werd opgepikt was het mogelijk hogere huren voor kleine woningen te vragen. De ontwikkelaar heeft hierop ingespeeld en biedt de studio’s aan voor marktconforme prijzen in de overkokende woningmarkt. Dit was tegen het zere been van wethouder Ivens. Hij beschikte echter niet over juridische middelen om de eerder afgegeven bouwvergunning in te trekken. Ontwikkelaar Stradmann beargumenteert echter dat ook studenten in de studio´s wonen en dat het uiteindelijk aan bewoners zelf is of ze de prijs willen betalen.

Website by HOAX Amsterdam