Passagiersterminal Amsterdam (PTA)

Hellmuth, Obata & Kassabaum (HOK), 2000

Herbestemming Oostelijke Handelskade
De nieuwbouw van de passagiersterminal voor cruiseschepen was één van de eerste uitgevoerde projecten in het kader van de vernieuwing van de Oostelijke Handelskade. De terminal is hoofdzakelijk in gebruik bij rederijen die met cruiseschepen de stad Amsterdam aandoen. Buiten het cruiseseizoen wordt het gebouw gebruikt als locatie voor evenementen, manifestaties, beurzen, exposities en conferenties.

Nautische uitstraling
Het 24 meter hoge gebouw is grotendeels bekleed met glas. Door de hieruit voortvloeiende transparantie is er vanaf de kade zicht op de aangemeerde cruiseschepen en het IJ. Omgekeerd geeft het gebouw aan de passagiers, vanuit de grote centrale ontvangsthal van zevenduizend vierkante meter, zicht op de stad. De golfvorm verwijst naar het water van het IJ en geeft het gebouw een nautische uitstraling.

Knooppunt
Aangezien er op deze plaats jaarlijks duizenden cruisepassagiers in Amsterdam voet aan wal zetten, is als uitgangspunt bij het ontwerp van de terminal bepaald dat het gebouw een knooppunt moest zijn tussen land en water. In de toekomst zal de terminal naast een dergelijk knooppunt ook een vervoersknooppunt zijn, voorzien van aanlegsteigers voor rondvaartboten, parkeergelegenheid voor auto’s en touringcars, een taxistandplaats en een halte van de IJtram.

Website by HOAX Amsterdam