Patch22

FRANTZEN et al., 2016

Het multifunctionele, flexibele en duurzame gebouw Patch22 in Amsterdam-Noord is een vernieuwende en gedurfde onderneming. Het project is winnaar van de Duurzaamheidstender Buiksloterham 2009 en wordt ontwikkeld op initiatief, rekening en risico van architect Tom Frantzen en bouwmanager Claus Oussoren. De toren is gerealiseerd op kavel 22, dit geeft gelijk een verklaring voor de projectnaam, welke ook een verwijzing is naar Joseph Hellers beroemde roman Catch-22 uit 1961.

A loft with a view
Het gebouw is 30 meter hoog en daarmee het hoogste houten gebouw van Nederland. Het heeft opvallende gevels, grote woon-werklofts en een riante vrije hoogte van 3,5 meter per verdieping. De lofts hebben een prachtig uitzicht over het honderd meter brede Johan van Hasseltkanaal, het IJ en het centrum van Amsterdam met aan de andere kant zicht op het groene landschap van Noord Holland.

‘Houten dozen’
Gedurfd aan het project is de keuze van materialen in combinatie met de omvang. Om het gebouw zwaar genoeg te maken heeft het een betonnen begane kern gekregen waarop de zes houten ‘dozen’ van 200m² geplaatst zijn. Deze zijn steeds een slag gedraaid ten opzichte van elkaar. Aan de voor- en achterzijde zijn er balkons aan de houten verdiepingen toegevoegd. De energie wordt gegenereerd door middel van zonnepanelen en pelletketels voor het pand. Zowel het materiaalgebruik als de energiehuishouding zijn dus duurzaam. Het resultaat is een speels, karakteristiek gebouw.

Website by HOAX Amsterdam