Politiepost Noord

Dienst Publieke Werken, 1916

De eerste politiepost van Amsterdam

Vijf minuten lopen vanaf het EYE Filminstituut, vlak bij de Willemssluizen, staat een bescheiden, maar opvallend gebouwtje: de eerste politiepost van Amsterdam, die achtereenvolgend werd gebruikt door de gemeente- en later de waterpolitie. Het compacte pandje bevatte een agentenkamer, een kamer voor de postcommandant, een fietsenbergplaats en twee cachotten (cellen).

Klein gebouw in grootschalige omgeving

Zowel in het interieur als het exterieur is er bijna geen groter contrast denkbaar tussen deze politiepost en het nieuwe EYE. Laatstgenoemd gebouw valt op door de omvang, de spectaculaire dynamische vorm en de asymmetrische interne organisatie. De politiepost kenmerkt zich door de kleinschaligheid, de landelijke uitstraling en de eenvoudige plattegrond, welke in essentie bestaat uit twee in elkaar geschoven vierkanten.

Amsterdamse School

Het gebouwtje is uitgevoerd in een expressieve variant van de Amsterdamse School. Waar in Oud-Zuid de huizen in deze trant voornamelijk in roodbruine bakstenen werden uitgevoerd, is in het geval van de politiepost in Noord gewerkt met witgeschilderde houten bekleding. De zwart omkaderde luiken geven blijk van een grote aandacht voor de detaillering. Deze uitwerking in de Amsterdamse School stijl sluit aan bij de verderop gelegen tuindorpen die in dezelfde periode tot stand kwamen, maar ook bij de landelijke dijkhuisjes van oudere datum die zich bevinden langs het Noordhollandsch Kanaal.

Woonhuis

Het pandje is in de loop der jaren te klein geworden om een politiepost te behuizen. Tegenwoordig is het een woonhuis en heeft het de status van Rijksmonument.