Pontkade

de Architekten Cie., 2020

Het NDSM terrein is volop in ontwikkeling en telt al een groot aantal bijzondere nieuwe projecten. Vanaf de pont over het IJ springt één project direct in het oog: de Pontkade. Het complex, ontworpen door de Architekten Cie., moet de schakel vormen tussen de bestaande bouw en nieuwbouw in het gebied.

De uitstaling van het project sluit aan bij het industriële karakter van het gebied, maar tegelijkertijd richt het zich op het wonen en leven van de toekomst. Waarbij er op een hoge dichtheid wordt gewoond, maar ook veel plaats is voor publieke functies van hoge kwalitatieve waarde. Daarnaast dient de Pontkade als een prototype voor het gehele NDSM masterplan, ook ontworpen door de Architekten Cie.

Compositie

Het complex is een compositie van blokken in verschillende hoogtes rondom een binnenterrein. Dit vormt een mooie aanvulling op het eigen terras van de bewoners en is tevens een stukje openbaar groen voor de buurt. Het pand kenmerkt zich door een diversiteit aan type woningen. Op de begane grond zijn stadswoningen met een privétuin, op de verdiepingen appartementen met een privé balkon of dakterras en verdeeld over de blokken zijn penthouses gesitueerd.

De verschillende elementen in het plan hebben allen een eigen ontwerp en materiaalkeuze. Wel hebben ze hun stoere uitstraling met elkaar gemeen, overeenkomstig met het rauwe karakter van het NDSM-werf.

Vrij indeelbare plattegronden

De twee woontorens in het complex die gebouwd zijn van witte en roodbruine baksteen, bestaan voornamelijk uit vrije sector huurwoningen van 50 tot 75m2. Hierbij is er op de topverdieping een tussenlaag gereserveerd voor penthouses die een flexibele plattegrond hebben. Aan de noordkant zijn enkele eengezinswoningen gesitueerd. Deze zijn verspreid over meerdere verdiepingen en hebben ieder een eigen buitenruimte.

Aan de zuidzijde van het binnenterrein bevinden zich koopwoningen. Deze zijn ontworpen volgens het Self-Made-Living concept. Dit betekent dat ook hier de woningenplattegronden flexibel zijn en tevens horizontaal of verticaal gekoppeld kunnen worden.

Stad in stad

Aan het complex zijn ook een hoop commerciële functies verbonden. In de plint van het gebouw is er ruimte voor horeca, supermarkten, winkels, werkplaatsen en eventueel culturele functies. Samen met de gevarieerde architectuur zorgt dit voor een “stad in stad” belevenis. 

Deze gedachte sluit aan bij het gehele stedenbouwkundig masterplan van Architekten Cie.  Er wordt gestreefd naar een balans tussen publieke waarde en private belangen. De mix van verschillende functies is op een kleine schaal terug te zien in de Pontkade. 

Website by HOAX Amsterdam