PVH Campus

MVSA, 2016

Voormalige Amsterdamse Houthaven

Het nieuwe hoofdkantoor van PVH Europe bevindt zich in de Amsterdamse Houthaven, een voormalig haven- en bedrijfsgebied in transformatie. Het gebied is in de negentiende eeuw aangelegd als in- en uitvoerhaven voor de internationale houthandel. Na de Tweede Wereldoorlog verplaatste het houttransport zich steeds vaker over de weg, waardoor de Houthaven zijn functie verloor en veranderde in bedrijventerrein. Sinds 2010 ontwikkelt Gemeente Amsterdam het gebied tot klimaatneutrale woonwijk, waarvoor zeven nieuwe eilanden worden aangelegd in het IJ. Ook verrijzen gebouwen met publieke functies, zoals Theater Amsterdam en het 4e Gymnasium. Deze zijn als onderdeel van de gebiedstransformatie sinds 2014 opgeleverd.

Een gebouw als schip
Porcellis markeert als blikvanger het uiterste punt van de Danzigerkade. Het exterieur van het kantoorgebouw refereert aan de cruiseschepen en zeiljachten die voorbijvaren over het IJ. Wat betreft materiaalgebruik overheersen wit aluminium en glas. Het gebouw helt licht over het water als de boeg van een schip. De luifel, die circa zeven meter uitsteekt in de richting van het water, versterkt het hellende effect. Het gebouw valt op in hoogte: met vijftig meter is het tweemaal hoger dan de andere gebouwen op de Danzigerkade. Dankzij deze hoogte bieden de kantoren en het dakterras een spectaculair uitzicht over Amsterdam en het havengebied.

Interieur
Binnen biedt het gebouw plaats aan onder meer 13.000 m2 kantoorruimte, een café/restaurant en een parkeergarage. Ook is er ruimte voor showrooms, aangezien PVH Europe een modehuis is met onder meer de merken Calvin Klein en Tommy Hilfiger in de portefeuille. Het interieur is transparant en flexibel met open plattegronden en glazen wanden. Dankzij de warme houten accenten op de plafonds en wanden ontstaat binnen een warme sfeer die contrasteert met het koele exterieur. Het café/restaurant op de begane grond is publiek toegankelijk, waardoor het gebouw aansluiting vindt met de buurt.

Website by HOAX Amsterdam