Ravel Residence

OZ Architects, 2015

Op de hoek van De Boelelaan en Antonio Vivaldistraat aan de Zuidas ligt Ravel Residence, het innovatieve studentencomplex vernoemd naar de Franse componist Maurice Ravel. Het complex is gebouwd volgens het modulair bouwconcept. Bij deze bouwtechniek worden volledige gebouwen gemonteerd met behulp van vooraf in de fabriek samengestelde onderdelen.

Daktuin
Het gebouw bestaat uit vijf verdiepingen met achthonderd onafhankelijke studentenappartementen. Uniek aan het complex is de mix aan publieke en private functies, zoals een grand café, lounge, private dining room, wasserette, uitzendbureau huisarts en studieruimtes Op het dak bevindt zich een tuin waar ruimte is voor ‘urban farming’. De eerste sla en selderij is inmiddels geoogst. De eyecatcher van het complex is het feloranje basketbalveld op het dak, wat een favoriete locatie voor fotoshoots blijkt te zijn.

Flexibiliteit
Ravel Residence is ontworpen door architect John Bosch van OZ, in opdracht van Verweij Mungra Vastgoed. De bouw is in anderhalf jaar voltooid en sinds maart 2015 zijn de studenten er ingetrokken. Het gebouw zal voor een periode van twaalf jaar worden gebruikt. John Bosch is ook verantwoordelijk voor het ontwerp van AmstelHome, een studentencomplex vlakbij de Amstel aan de Joan Muyskenweg dat bestaat uit 520 zelfstandige studentenwoningen met eigen keuken en badkamer. De flexibiliteit van het modulaire bouwsysteem garandeert dat de verschillende ruimtes in de complexen in de toekomst van functie kunnen veranderen. Die flexibiliteit is OZ niet vreemd. In 2010 ontwierp het bureau het EndeMol hoofdkantoor en studio’s bij Amsterdam Bijlmer Arena. Zo moeten de studio’s snel kunnen worden omgebouwd en decorwisselingen soepel gaan.

Zuiderkerkprijs
Ravel Residence was geselecteerd voor de Zuiderkerkprijs 2015, een prijs van de gemeente Amsterdam voor het best gerealiseerde woningbouwproject in de stad. De Zuiderkerkprijs werd voor de achttiende keer uitgereikt. De Zuiderkerkprijs 2015 is gewonnen door PUUUR BLOK. De Geurt Brinkgreve Bokaal is dit jaar gegaan naar De Tandwielenfabriek.

Website by HOAX Amsterdam