REM-Eiland

Concrete, 2011

TV vanaf zee
Het REM-eiland heeft in 2011 zijn nieuwe plek in de Houthavens van Amsterdam gevonden. Bekend is het bouwwerk echter vooral van de vier maanden dat het vanuit de Noordzee commerciële televisie uitzendt. Hoewel in de jaren ‘50 en ‘60 van de vorige eeuw veel partijen de toelating van commerciële omroepen wensen, beperkt de Omroepwet het aanbod tot zes verzuilde omroepen. Dit beweegt enkele initiatiefnemers om een platform in de Noordzee net buiten de territoriale wateren neer te zetten. Vanaf 15 augustus 1964 hebben huishoudens vier maanden lang uitzendingen van TV Noordzee vanaf dit platform kunnen ontvangen. Wanneer de wetgeving wordt aangepast komt er al snel een einde aan dit buitengaatse initiatief. Na deze vier maanden neemt Rijkswaterstaat het complex in gebruik als meetpost.

De grote oversteek
Wanneer in 2006 de sloop van het bouwwerk dreigt, komt het onder de aandacht van Nick van Loon en Hilly Engels, die voor het eiland kansen zien als horecagelegenheid. Samen met woningcorporatie De Key en ontwerpbureau Concrete wordt het complex geschikt gemaakt voor die nieuwe bestemming. Concrete pakt de transformatie aan in de geest van het oorspronkelijk ontwerp: alle toevoegingen, waaronder een extra verdieping, een ventilatiesysteem en een grote liftschacht zijn puur functioneel. In 2011 kan het REM-eiland, na een renovatie- en transformatieperiode van drie jaar, aan zijn tocht van Delfzijl naar Amsterdam beginnen. In deze renovatie zijn de oorspronkelijke rode en witte kleuren aangehouden en tevens gebruikt in de nieuwe verdieping. Daarnaast is rekening gehouden met huidige veiligheidsregels, zo zijn alle originele hekken gerenoveerd en is de reling aangepast. Na een 36 uur durende reis, meert het platform aan de Haparandadam aan. Het complex is vijftien meter van de steiger geplaatst en te bereiken via een voetgangersbrug.

Lieke Haan