Rembrandt Harmenszoon van Rijn
Het Rembrandthuis vertelt het verhaal van de veelzijdige Rembrandt. De belangrijkste Hollandse meester van de zeventiende eeuw en vooral bekend van de vele portretten en historiestukken die hij produceerde. Naast schilder was hij ook etser en tekenaar. Het museum vertelt aan de hand van zijn oude huis het verhaal over alle aspecten van zijn leven.
Rijke geschiedenis
Het monumentale pand aan de Jodenbreestraat heeft een rijke geschiedenis. Het perceel waarop het Rembrandthuis nu staat wordt rond 1606 bebouwd. Omstreeks 1628 wordt het pand ingrijpend verbouwd. Bij deze verbouwing krijgt het een extra verdieping en de huidige lijstgevel met een fronton. De verbouwing vindt plaats onder leiding van Jacob van Campen. Hij staat bekend om zijn ontwerp voor het nieuwe Stadhuis, het huidige Paleis op de Dam.
Rembrandts huis
Rembrandt koopt het huis in 1639, hetzelfde jaar waarin hij begint aan de Nachtwacht. Rembrandt is in die tijd niet in staat aan zijn betalingen te voldoen. In 1656 wordt Rembrandt vanwege wanbetaling failliet verklaard en wordt het huis bij een veiling in 1658 verkocht. Van 1658 tot 1907 is het gebouw gesplitst in twee panden en dient het als woonhuis. In deze periode vervalt het pand in een slechte staat. In 1907 komt het in bezit van de Stichting Rembrandthuis dat opgericht is om het huis te behouden. Bij een grote restauratie onder leiding van K.P.C. de Bazel wordt besloten het pand naar een eigentijds ontwerp te renoveren zonder enige historische referenties. Museum het Rembrandthuis wordt in 1911 door koningin Wilhelmina geopend.
Uitbreiding
Rond 1990 wordt het naastgelegen Saskiahuis afgebroken en zes meter verderop herbouwd – of althans, de gevel werd herbouwd. In de ruimte tussen Rembrandt- en Saskiahuis ontwerpt Van Moort & Partners Architecten een kantoorgebouw. Het Rembrandthuis koopt de kavel en laat het vervolgens onder leiding van Peter Sas Architecten verbouwen. Hierbij worden het oude huis en de nieuwbouw tot een functionele eenheid gesmeed. In de nieuwbouw worden museumfuncties, zoals de entree met winkel, auditorium, sanitair en tentoonstellingszalen ondergebracht. Het oude huis wordt teruggebracht in de oorspronkelijke staat en inrichting. Het museum met nieuwe uitbreiding wordt in 1998 heropend.
Nieuwe gevel
De gevel voor de nieuwbouw wordt ontworpen door Zwarts & Jansma Architecten. De plint van de nieuwe gevel is transparant en vormt de entree van het museum. Het middendeel van de gevel is gesloten en afgewerkt met horizontaal geplaatste koperen platen. Op de platen is een detail uit een ets van Rembrandt gestraald en verbronsd. Dit is een verwijzing naar de functie van het gebouw en het werk van Rembrandt. De gevel wordt in drieën gedeeld door verticale stroken natuursteen. Voor de leefbaarheid in het kantoor op de bovenste verdieping zijn drie ramen in de gevel aangebracht. De gevel wordt beëindigd met een natuurstenen kroonlijst.
Tekst: Fieke de Groot