Renaissance Amsterdam Hotel

Gerard de Klerk, 1975

Koepelkerk en hotel
Tussen het Centraal Station en de Dam ligt het Renaissance Amsterdam Hotel. Bij de bouw van het voormalige Amsterdam Sonesta hotel in 1975 zocht architect Gerard de Klerk naar een synthese tussen de oude Amsterdamse buurt en een modern doelmatig ontwerp.

Lutherse zwaan
Het meest spectaculair is de zeventiende-eeuwse Ronde Lutherse Kerk, die met het hotel verbonden is door een ondergrondse passage. Deze kerk werd tussen 1668 en 1671 door architect Adriaan Dortsman gebouwd. Echt voltooid was hij in 1685. De kerk dankt zijn naam en faam aan zijn koepel, die de vorm heeft van een halve bol en bedekt is met koperen platen. Juist de koepel is interessant want in deze tijd mochten alleen de gereformeerden kerktorens bouwen en kwamen de lutheranen daarom met een koepelkerk met erbovenop een torentje met een lantaarn. Boven op de lantaarn prijkt een lutherse zwaan.

Uniek en gezichtsbepalend
Het gebouw is het enige protestantse kerkgebouw in Nederland met een cirkelvormig grondplan en architectonisch van waarde vanwege de sobere classicistische stijl waarin het is opgetrokken. Dorische pilasters en rechthoekige vensters kenmerken het exterieur van het gebouw. In 1822 brandde de Koepelkerk vrijwel geheel af; alleen de buitenmuren bleven overeind. Al in 1826 stond de Koepelkerk er weer als nieuw bij. De oorspronkelijk gladde koepel met ribben kreeg Romeinse cassetten en werd bovendien iets hoger. Sinds de lutherse gemeente de kerk in 1935 verliet, kreeg de locatie diverse bestemmingen. Vanaf 1975 functioneert de Koepelkerk als congresfaciliteit van het Renaissance Amsterdam Hotel. Hoewel de karakteristieke koepel al tijden een gezichtsbepalend element in de Amsterdamse skyline is, moet het uitzicht van binnen nog indrukwekkender zijn.

Website by HOAX Amsterdam