Republica

Marc Koehler Architects, 2023

Het duurzame woon-werkgebied Republica, ontworpen door Marc Koehler Architects, speelt een belangrijke rol in de herontwikkeling van een voormalig industrieterrein tussen de Papaverweg en de Bosrankstraat in Noord.

 

Zes blokken

De zes verschillende gebouwen van Republica beslaan een woongebouw, een Superlofts toren, huurappartementen, een hotel, een café met kantoorruimte en een bedrijfsruimte. Alle gebouwen delen een gezamenlijke parkeerkelder. Loer Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van één van de bouwdelen met huurappartementen. Alle andere gebouwen zijn ontwerpen van Marc Koehler Architects. De gebouwen zijn onderling verbonden door buitenpleinen en delen een gezamenlijke parkeergarage.

Elk gebouw een eigen verhaal

Elk gebouw heeft zijn eigen duurzame verhaal, functie en vorm. Het loftgebouw, centraal in Republica, is slank en omgeven door een stoer frame van groen beton. Naast het loftgebouw staat een robuust gebouw met koopappartementen. De entree van Republica is een veelzijdig gebouw voor wonen en werken, volgt de contouren van het historische bakstenen kantoorgebouw en is opgetrokken uit gerecyclede bakstenen met een dakopbouw van zwart bamboe.

Binnen het complex bevindt zich een boutique hotel van thermisch verduurzaamd, licht fraké hout, met een glazen transparante pui die binnen met buiten verbindt. Een ander woongebouw herinnert aan het industriële verleden van Buiksloterham, met betonnen kolommen en gerecyclede donkergrijze betonnen ‘containers’. Daarnaast is er een tijdloos cortenstalen multifunctioneel gebouw voor een of twee bedrijven met een iconisch zaagtanddak dat veel daglicht binnenlaat.

Duurzaam mini-stadsdorp

Het mini-stadsdorp Republica wekt zelf energie op met zonnepanelen en Warmte-Koudeopslag. Het maakt gebruik van een slim elektriciteitssysteem en GF vermalers voor keukenafval. Alle woningen, inclusief de horecakeukens, zijn aangesloten op de bio-raffinaderij van Waternet, die afval en afvoerwater omzet in biogas. Het complex maakt gebruik van recyclebare bouwmaterialen en heeft groene daken om oververhitting te voorkomen. Republica is ‘rainproof’ met infiltratiekratten voor regenwaterafvoer en bevordert biodiversiteit met groene sedumdaken, geveltuinen, pleingroen, en nestkasten voor gierzwaluwen en vleermuizen in Buiksloterham.

 

Website by HOAX Amsterdam