Restaurant ‘De Twee Cheetahs’

Onno Vlaanderen Architecten, 1999

Artis

‘De Twee Cheetahs’ is een restaurant van dierentuin Artis, gelegen aan de noordzijde van de dierentuin. Het exterieur van het gebouw bestaat uit twee contrasterende volumes van verschillende materialen, die in elkaar geschoven lijken te zijn. Het ene deel is een grote glasgevel, langwerpig en rechthoekig, op onregelmatige afstanden doorschoven met verticale houten panelen. Aan de andere kant bestaat het gebouw uit een groot volume van metselwerk bestaande uit steensoorten van 7 verschillende formaten. De hoofdingang is omlijst door twee grote zinken torens en is met een brug verbonden met de dierentuin. De materialen gebruikt voor de bouw zijn metselwerk, beton, zink en hout. Deze materialen zijn dus overwegend natuurlijk en allemaal onbehandeld.

Bergpaadjes

In het interieur van het restaurant zijn vloeren met verschillende hoogtes aangebracht die zo plateaus vormen. Deze plateaus zijn met elkaar verbonden door wandelgangen en trappen die als bergpaadjes door het gebouw slingeren. Hierdoor heb je een verscheidenheid aan plekken met steeds een ander uitzicht. In de twee zinken torens die de hoofdingang omlijsten zijn de toiletten aangebracht en een keuken, waar ook van buitenaf besteld kan worden.

Bronzen beelden

‘De Twee Cheetahs’ is in 1999 opgeleverd als onderdeel van een uitbreiding van dierentuin Natura Artis Magistra. Het heeft zijn naam te danken aan de twee bronzen beelden van cheetahs die voor het gebouw staan, aan de andere kant van de toegangsbrug.

Bereikbaar

Het gebouw is deels omsloten met water. Het heeft een aanlegsteiger, bereikbaar via een bruggetje, zodat je ook via het water aan de noordkant bij het restaurant terecht kunt. Ook heeft het restaurant een buitenterras, omgeven door stenen richels, met een zijingang naar het gebouw en een rolstoelvriendelijk oprijlaantje.

Cyril Witte