Ring A10

Rijkswaterstaat

Langste bouwwerk van de stad
Ringweg A10, ofwel ‘de Ring’, is met zijn lengte van 32 kilometer het langste bouwwerk van de stad Amsterdam. De planning voor het westelijke gedeelte van de A10 is al in de jaren 30 van de twintigste eeuw begonnen. Als eerste is een onderdeel van Ring West aangelegd: de Coentunnel en het stuk van de tunnel naar het Bos en Lommerplein. Dit deel is geopend in 1966. Vervolgens zijn achtereenvolgens de verdere Ring West en de delen Zuid, Oost en Noord in gebruik genomen. In 1990 is het sluitstuk, de Zeeburgertunnel, voor het verkeer geopend en daarmee was de Ring rond.

Rondje stad
De Ring doorsnijdt vanwege zijn omvang een grote variatie aan stedelijke milieus. Een rondje over de Ring rijden is dan ook een interessante stadsverkenning. De A10 passeert het IJ en de Amstel, woonwijken, bedrijventerreinen, havengebieden, stadslobben en groene scheggen. Het ene moment onttrekt de stad zich aan het zicht door de geluidsschermen en boompartijen, het andere moment biedt de Ring vluchtige doorkijkjes of weidse vergezichten.

Veel variatie
De Ring neemt op verschillende plekken in de stad verschillende vormen aan. Zo gaat de weg op sommige punten door tunnels, over bruggen of viaducten, ligt het deels verdiept of wordt het juist opgetild door dijklichamen. Ook de breedte van het wegprofiel varieert van een meter of dertig in delen van de Ring West, tot wel driehonderd meter plaatselijk voor de Ring Zuid. De gehele ring doorkruist 114 andere verkeersroutes. Deze gaan er overheen, onderdoor of kruisen gelijkvloers. Onzichtbaar weggestopt onder de A10 liggen enkele atoomschuilkelders uit de Koude Oorlog.

Binnen of buiten de Ring?
De Ring wordt vaak gebruikt om een plaats mee aan te duiden. De Ring is dan ook een zeer opvallende verschijning die de stad onvermijdelijk scheidt in twee delen: binnen de ring en buiten de ring. Het wemelt van de plannen om de verbinding van deze werelden aan beide zijden te verbeteren en zo de snelweg meer te integreren in de stad. Er wordt hierbij bijvoorbeeld gesproken over de bouw van dokmodellen, doorlopend bebouwde stadsradialen, ecologische linten en kunstwerken onder de viaducten.

Verjaardag
Eind 2020 is de Ring 30 jaar geworden! Dit is onder andere door AT5 gevierd door in het programma De Straten van Amsterdam een aflevering te wijden aan de Ring. In deze aflevering rijden ze samen met Yvonne de Korte en Maarten Kloos, twee van de auteurs van de ARCAM-publicatie Ring A10, een rondje over dit imposante bouwwerk.

Tekst: Anna Peschier

Website by HOAX Amsterdam