Rivierstaete

MVSA, 2018

Architectuur- en designbureau MVSA Architects, bekend van onder andere de ING-bank aan de Zuidas en het Centraal Station van Rotterdam, begon in 2014 aan de transformatie van Rivierstaete, het iconische gebouw aan de Amstel. Vier jaar later heeft het gebouw zich weer geopenbaard aan de rivier.

Transparante transformatie
Het kantoorgebouw, dat ooit het grootste van Europa was, is een indrukwekkende transformatie ondergaan. Zes miljoen grijswitte tegels werden door MVSA Architects in zijn geheel vervangen door transparant, maar zonwerend glaswerk. De grote hoeveelheid glas benadrukt het samenspel van de volumes in het ontwerp. Zo speelt de nieuwe façade van het gebouw in harmonie met de rivieroevers van de Amstel. Het is een rijke toevoeging aan de buurt, die zich kenmerkt door het bakstenen Plan Zuid van Hendrik Berlage. “Met het ontwerp wilden we een meer toegankelijk en open karakter creëren met als voorname doel om – als niet eerder tevoren – het gebouw te laten corresponderen met de Amstel en zijn omgeving.” aldus projectarchitect Kees Stoffels, projectarchitect.

Van Apenrots naar Apetrots
Rivierstaete werd ontworpen door de befaamde Rotterdamse architect Hugh Maaskant. Het kolossale gebouw met een vloeroppervlak van circa 30.000 m² werd opgeleverd in 1973 – tot dan toe het grootste kantoorgebouw in Europa. Al gauw kreeg het de bijnaam de ‘Apenrots van Amsterdam’ door de vele uitstekende blokken in het ontwerp. Bij veel Amsterdammers bleek het een doorn in het oog. Met de transformatie hoopt MVSA dat deze ‘apenrots’ een gebouw wordt waar de Amsterdammers weer ‘apentrots’ op kunnen zijn.

Daktuinen
MSVA Architects heeft in hun modernisering van het pand nagedacht over de toekomst. Duurzaamheid was een grote prioriteit in het herontwerpen van de Rivierstaete. Van WKO-systemen (warmte-koudeopslag) die zijn geïntegreerd in het gehele gebouw tot aan installaties, waarbij het regenwater wordt opgevangen in de dakterrassen. De daktuinen en een exclusieve Skylounge in het ontwerp zullen het gebouw niet alleen groener maken, maar ook groener doen voelen voor de gebruiker.