ROC Amsterdam

SP Architecten BV, 2004

Naar school in zuidoost 

Het ROC van Amsterdam ligt gesitueerd aan de Fraijlemaborg, naast de Burgemeester Stramanweg, in de buurt van de Johan Cruijff ArenA en Station Bijlmer ArenA. Door de nabijheid van het station is de school goed te bereiken voor de leerlingen. Het gebouw omvat behalve leslokalen en collegezalen ook ruimte voor het College van Bestuur, een parkeergarage en een kinderdagverblijf. 

Aanpassen aan de omgeving
De zuidzijde van de school, te herkennen aan de gekromde brug over het water, is de voetgangerszijde. Kenmerkend voor de andere zijde van de school, de noordzijde, is het passerende snelverkeer. De beide gevels van het gebouw reageren op deze karakter- en omgevingsverschillen. Aan de voetgangerszijde zijn een entreeplein, een restaurant, een waterpartij en een groot overstek gemaakt. Aan de noordzijde refereren strakke, vlakke gevels van gepolijst beton met grote puien aan het passerende autoverkeer. Het bestuursgebouw staat een beetje terzijde in het water. De architectuur van dit deel onderscheidt zich van het schoolgebouw door ronde kopgevels en metalen gevelbekleding.  

Nieuwe binnenkomer
In 2018 is de begane grond aangepakt tijdens een revitalisatieproject waarbij een nieuwe receptie en studentenplein zijn gerealiseerd. De bedoeling was om van de begane grond een levendige omgeving te maken waar zowel ruimte is voor studeren als voor ontspanning en ontmoeten. Daarnaast zijn verschillende ruimtes heringericht zoals de serverruimte en een verdieping met spreekkamers, kantoren en een examenbureau. Verder heeft de aula een opknapbeurt gekregen waarbij deze is omgetoverd tot studentenverblijfsgebied met een podium, studieplekken en horeca.  

Lieke Haan