Shri Laksmi School

KuiperCompagnons, 2003

Van bouwvallige noodbarakken naar F-buurt in transformatie
De Shri Laksmi School is een hindoeïstische basisschool in de F-buurt in Amsterdam Zuidoost. Dit is de derde locatie van de Shri Laksmi School die in 1989 is opgericht. In 2003 verhuist de school vanuit bouwvallige noodbarakken in Develstein naar het huidige gebouw aan de Janusz Korczakstraat. In 2006 wordt het schoolgebouw uitgebreid. De school staat nabij de drukke Bijlmerdreef op de plek van de grotendeels gesloopte honingraatflat Fleerde. Eromheen staan dure koopwoningen. In de F-buurt, waar hoogbouw plaats maakt voor laagbouw, is de grootschalige vernieuwing van de Bijlmermeer sinds 1992 goed zichtbaar.

Hindoestaanse architect
Het gebouw van de Shri Laksmi School is ontworpen door de Hindoestaanse architect Ashok Bhalotra. Hij is geboren in India waar hij als architect afstudeert en werkt sinds 1971 bij bureau KuiperCompagnons. Voor zijn ontwerp van de Shri Laksmi school heeft hij onder andere met leerlingen gesproken om hun wereldbeeld te achterhalen. Ook heeft hij zich laten inspireren door Vedische teksten die gaan over de beeldhouwkunst, verhoudingen en het omgaan met de kosmos. Bhalotra heeft met zijn ontwerp geprobeerd om een vloeibaar gebouw te creëren, dat niet meteen zijn functie verraadt. Ook moest het een open gebouw worden met veel lichtinval. Het eindresultaat is een kleurrijk ensemble van verschillende vormen, kleuren en materialen. De kern is een vierkant gedeelte van twee verdiepingen met blauwe buitenwanden en roodoranje kozijnen. Karakteriserend zijn de spitsboogvormige ramen. In het midden ligt een patio die de lokalen van nog meer daglicht voorziet. Tegen het vierkante kerndeel staat aan de voorkant een groen gebouw in de vorm van een half ovaal. Dit deel doet haast denken aan een miniversie van het NEMO Science Museumgebouw. Hier tegenaan bevindt zich het entreegedeelte, gekenmerkt door de rechthoekige boog op het dak. Aan de achterkant van de school staat een koepelvormige uitbouw van baksteen. De vloeibaarheid van het schoolgebouw is terug te zien in de verschillende delen die samen tot één geheel samensmelten.

Godin Shri Laksmi
Amsterdam Zuidoost kent een grote Hindoestaanse gemeenschap en de school is dan ook populair. Naast de gebruikelijke vakken krijgen de leerlingen les in Hindi en les over hindoeïstische waarden en normen. Naast elke deur hangt een afbeelding van de godin Shri Laksmi. Zij is onder andere de godin van licht, geluk en welvaart. De school staat open voor iedereen, ongeacht levensbeschouwelijke of culturele achtergronden. Wel vraagt de school aan leerlingen en ouders om de hindoeïstische houding te respecteren.

Tekst: Anna Peschier

Website by HOAX Amsterdam