Simonsz

Ronald Janssen Architecten, 2019

Het nieuwe appartementencomplex Simonsz brengt een frisse wind in de Fokke Simonszstraat. Achter deze nieuwbouw zitten belegger en ontwikkelaar Prosperity en Ronald Janssen Architecten, een architectenbureau dat zich momenteel op meerdere plekken in de binnenstad van Amsterdam bezighoudt met het realiseren van woningbouwprojecten binnen bestaande straten.

Een kloek woongebouw
Voor in de binnenstad is de omvang van het nieuwe wooncomplex relatief groot en monumentaal. Het formaat refereert echter aan de gebouwen die zich voorheen op deze locatie bevonden, een voormalige school en een daklozenopvang. Het monumentale karakter van het gebouw wordt versterkt door de entree die in het midden is geplaatst. Door de toegevoegde geledingen, die gelijk zijn aan de naastgelegen bebouwing, past het complex goed in de straat. Het gebouw telt negentien appartementen, die een overvloed aan daglicht hebben door de enorme glazen puien. Het glas heeft een bijzondere bronzen gloed. Deze kleur komt terug in de kozijnen, postbussen en intercoms die ook allemaal bronskleurig zijn.

Betonnen penanten
De meest opvallende elementen van het gebouw zijn de betonnen penanten. Deze zijn op de begane grond groot en diep en worden per verdieping steeds breder en ondieper. Sterker nog, de ramen van de bovenste verdieping bevinden zich nagenoeg direct aan de gevel waardoor een speels effect ontstaat. Hierdoor lijkt de gevel iets naar voren te hellen, wat een knipoog is naar de gevels van de historische Amsterdamse huizen die wat schuin zijn gebouwd. Daarnaast wordt op deze manier van bouwen meer afstand gecreƫerd tussen de benedenverdieping en de straat, terwijl de bovenwoningen juist weer dichter bij de straat komen.

Blik naar de toekomst
Bij Simonsz is veel aandacht besteed aan duurzaamheid, het gebouw is niet aangesloten op het gas en maakt bijvoorbeeld gebruik van warmte-koudeopslag (WKO). Dit houdt in dat in de zomer warmte uit het gebouw in de grond wordt opgeslagen en koude uit de grond gehaald wordt. In de winter werkt dit principe precies andersom. Op het dak zijn zonnepanelen geplaatst in combinatie met een groen sedumdak. Binnenin het complex is er gebruik gemaakt van lichte scheidingswanden, zodat de indeling van de plattegronden gewijzigd kan worden en eventueel appartementen kunnen worden gecombineerd. Onder andere om deze reden is de gevel ontworpen met een uniforme expressie, aanpasbaar aan een veranderend gebruik.