Singel 428

A. Cahen, J. Koning, J.P.C. Girod, 1970

Abel Cahen
Aan het Singel in Amsterdam is het woon- en winkelpand naar ontwerp van Abel Cahen een opvallende verschijning tussen de historische grachtbebouwing. In het souterrain bevindt zich een winkel- of bedrijfsruimte waarboven drie woningen en een maisonnette zijn gesitueerd.

Prefab beton
Cahen heeft gepoogd met dit moderne grachtenpand aansluiting te vinden bij de schaal en maat van de omringende bebouwing aan de gracht. Het gebouw bestaat uit voorgefabriceerde betonnen basiselementen die zowel borstwering, vensterbank als latei kunnen zijn. Door deze elementen in de gevel te laten verspringen krijgt de gevel diepte. Het gebruik van het modern ogende prefab-beton heeft ertoe geleid dat het ontwerp tot veertien keer toe is afgekeurd door de schoonheidscommissie.

Symbolisatie
Bijzonder is de overgang van de openbare straat via een herinterpretatie van de 17e- eeuwse stoep naar de entree van het gebouw. Door bij de entree een ronde betonnen kolom uit te laten lopen in een vierkante kolom wordt de draaiing gesymboliseerd die de Singel op deze plek maakt.

Website by HOAX Amsterdam