Sint Nicolaaslyceum

DP6 Architectuurstudio, 2012

Onderwijshuisvesting

De kwaliteit van onderwijshuisvesting is een veel besproken onderwerp. Veel onderwijsinstellingen zijn sterk verouderd. Hetzelfde gold ook voor het St.Nicolaaslyceum, het oude gebouw was afgeleefd, onpraktisch en duur in onderhoud. Daarom werd in 2006 besloten dat het St.Nicolaaslyceum toe was aan een nieuw en modern gebouw. In 2010 start de bouw en eind 2012 is de door DP6 architectenstudio ontworpen school klaar voor gebruik.

Compact volume

Het ontwerp voor de school is typerend voor de hedendaagse bouw van onderwijsinstellingen. Ontwerpers belanden steeds vaker in het spanningsveld tussen aangeschroefde normen en ingekrompen budgetten. Het aangescherpte eisenpakket met betrekking tot energie, isolatie en gebruik in combinatie met lagere budgetten levert compacte gebouwen op. De compactheid is in dit geval te verklaren vanuit de dure grond naast de (toekomstige) hoofdgebouwen van multinationals als Akzo Nobel, maar is ook te verklaren vanuit duurzaamheidsoverwegingen: een volume met een geringer geveloppervlak kan energiezuiniger worden verwarmd.

Energieverbruik inzichtelijk gemaakt

Duurzaamheid heeft een belangrijke rol in het ontwerp gespeeld. Het gebouw is zo ontworpen dat het optimaal gebruik maakt van de oriëntatie op de zon. Daarnaast maakt het gebouw gebruik van een klimaatinstallatie waardoor het energiezuiniger is. Het atrium, waar de leerlingen in de pauzes samenkomen en theatervoorstellingen plaatsvinden, is een belangrijke spil in het installatieconcept, het maakt namelijk gebruik van zonnewarmte en de stijging van warme lucht. Het systeem heeft in de school ook een scherm waar de leerlingen het energieverbruik van de school op kunnen aflezen. Dit maakt de leerlingen bewust van het energieverbruik.

Akoestiek

Naast duurzaamheid is de akoestiek ook een belangrijk aspect in het ontwerp van het gebouw. De school is voorzien van bijna 40.000 witte ‘baffles’. Dit zijn cilindervormige geluidsabsorberende elementen, die worden gebruikt in ruimten met te veel galm of waar gebruik is gemaakt van betonactiveringen ter verwarming van het gebouw. De ‘baffles’ zorgen niet alleen voor een prettige akoestiek maar geven het gebouw ook een origineel en modern uiterlijk.