Sint Olofskapel

Architectenbureau J. van Stigt, onbekend, 1440

Koning Olof
De Sint Olofskapel aan de Zeedijk is vernoemd naar de Noorse Koning Olof. De kapel wordt rond 1440 gebouw en is bestemd voor Noorse zee- en kooplieden die in Amsterdam verblijven. Het bouwwerk kent een lange geschiedenis en ondergaat door de eeuwen heen verschillende veranderingen. Na de Alteratie van Amsterdam in 1578, waarbij het katholieke stadsbestuur van Amsterdam wordt afgezet en vervangen door een protestants bestuur, komt de kapel leeg te staan. Acht jaar later krijgen handelslieden vervolgens toestemming om er beurs te houden. In 1602 wordt de kapel overgedragen aan gereformeerden. Zij delen de ruimte nog steeds met de handelaren, die pas in 1608 naar de nieuwe beurs op het Rokin verhuizen. De huidige vorm van het gebouw is het resultaat van een uitbreiding in gotische stijl in 1644. De ingangen met decoraties zijn in renaissancestijl uitgevoerd.

Ruïne
Na de laatste kerkdienst in 1912 krijgt het gebouw meerdere bestemmingen, waarvan de wekelijkse kaasbeurs er één is. In 1964 wordt de kapel door de gemeente vanwege bouwvalligheid gesloten om in 1966 bijna volledig uit te branden. De overgebleven ruïne ontsiert lange tijd de kop van de Zeedijk. Eind jaren tachtig ontwikkelt Stichting Restauratie Monumenten Amsterdam een plan om de Sint Olofskapel een nieuw leven te geven. Door het gebouw symbolisch voor 1 gulden te kopen van de gemeente, kan de Stichting zorgen voor een nieuwe bestemming als congrescentrum van het nabijgelegen Barbizon Hotel.

Restauratie 
In mei 1990 start de restauratie van de kapel onder leiding van restauratiearchitect André van Stigt. De uitbreiding van 1644 wordt hierbij als uitgangspunt genomen. Het idee hiervan is dat het silhouet van de kapel weer in het stadsbeeld teruggebracht wordt. Ook wordt bij het herstel van het interieur zo veel mogelijk gestreefd naar het oorspronkelijke beeld. De hardstenen zerken op de vloer, het balkonplafond en de oude raamomlijstingen worden daarom hersteld. In de ruïne lag nog een grote hoeveelheid oorspronkelijk materiaal dat bij de herbouw van de kerk gebruikt is.

Congrescentrum
In 1993 opent het Hotel NH Collection Barbizon Palace het congrescentrum in de kapel. Tussen het hotel en de voormalige Sint Olofskapel is een ondergrondse verbinding en een complete kelder aangelegd onder de Zeedijk. Het gebouw wordt gebruikt als conferentiezaal, daarnaast worden er ook bruiloften, feesten en diners georganiseerd.

Tekst: Fieke de Groot

Website by HOAX Amsterdam