Skydome

Wiel Arets Architects, 1995

Amsterdam van bovenaf
Architect Jo Coenen stelt in 1988 een stedenbouwkundig plan op voor de herinrichting van het voormalig oostelijk havengebied van Amsterdam. Skydome, een toren met ruime woningen naar ontwerp van Wiel Arets, volgt de rooilijnen vastgesteld in dit plan. Op de bovenste verdieping biedt de toren aan de zuidzijde uitzicht over Amsterdam en vanaf de noordzijde kijkt men uit over het IJ.

Spiegel van de omgeving
Het ruim zestig meter hoge woongebouw bestaat uit een toren die door drie diepe verticale inkepingen in de gevel samengesteld lijkt uit vier torens. Dat gevoel wordt extra versterkt door de plinten onder de torens die verschillende hoogten hebben. In de drie sneden bevinden zich de balkons van de woningen. Aan de IJ-zijde heeft de toren geen inkepingen, maar één lange wand met een knik waardoor het van bovenaf lijkt alsof het gebouw richting het IJ wijst. Het betonnen skelet is bekleed met een antracietkleurige huid van in rubber gegoten betonblokjes met een steenkoolachtige uitstraling. Wanneer de zon op de toren schijnt is de bekleding net zo veranderlijk als het water dat het KNSM-eiland omringt. Ook in het interieur zijn kleuren opvallend afwezig. In de woningen zelf hebben de kopers de vrijheid gekregen om hun specifieke wensen op te geven omtrent bepaalde interieuraspecten zoals vloerbedekking, keukenblokken en tot op zekere hoogte de indeling.

Herkenningspunt van de oostelijke eilanden
De kleur, de plasticiteit van de gevel en de sneden in het volume geven het gebouw een enorme expressie en eigenheid op het KNSM-eiland. De toren telt 22 verdiepingen en is één van de drie hoge woongebouwen op de oostelijke eilanden. Het zijn niet alleen visuele bakens maar refereren ook aan de grootschaligheid van de voormalige havens.

Lieke Haan

Website by HOAX Amsterdam