Slingerapenverblijf ARTIS

Enzo Valerio, 2019

In juni 2019 kregen de slingerapen van ARTIS een nieuw onderkomen. Het houten verblijf, een ontwerp van Enzo Valerio, ligt aan de oever van één van de drie monumentale vijvers in de dierentuin, ‘t Veentje. Om zo veel mogelijk de natuurlijke habitat van de slingeraap na te bootsen is het gebouwtje op palen gezet. De glazen gevel rondom geeft de apen zicht op de bezoekers en andersom.

Van een gracht naar drie vijvers
Voor 1866 waren de drie vijvers die ARTIS nu kent onderdeel van de voormalige Nieuwe Prinsengracht. Deze gracht splitste ARTIS in tweeën, door middel van een pontje konden de bezoekers van het ene naar het andere deel komen. De gracht was indertijd belangrijk voor de doorgang van schepen, maar kon na 1866 worden afgesloten. De drie vijvers zijn vandaag de dag het enige overblijfsel van de voormalige gracht. Het nieuwe slingerapenverblijf bevindt zich op ’t Veentje, een in 1911 aangelegde moerassige oever waar verschillende watervogels zich kunnen nestelen. Naast het nieuwe slingerapenverblijf hebben ook de beplanting en het hekwerk een opknapbeurt gekregen. De monumentale oeverlijn is weer zichtbaar geworden door het verblijf op palen te zetten.

Duurzaam verblijf
Met de plaatsing van het verblijf in de vijver, tussen de hoge bomen, is de natuurlijke leefomgeving van de slingeraap zo goed mogelijk nagebootst. Het eiland waar de apen naartoe kunnen klimmen en slingeren is opgebouwd uit gestapelde rasterwerken van wilgentenen. Samen met baggerslib en aarde vormt dit de basis van het eiland. Het verblijf van de slingerapen is het eerste fossielvrije verwarmde verblijf in ARTIS. In de houten constructie is een op maat gemaakte warmte- en koudeopslag verwerkt die het verblijf verwarmt.

Glazen gevel
Het verblijf is alleen zichtbaar van een afstand, en afhankelijk van de positie van de bezoeker kan men een doorkijkje krijgen door het verblijf of blokkeert de weerspiegeling van het glas dit. Door het vele gebruik van glas en de reflectie hiervan lijkt het verblijf soms helemaal op te gaan in de omgeving. Dit draagt bij aan de intentie om een zo natuurlijk mogelijke setting te creëren voor de apen. Ook voor de bezoeker biedt dit een nieuwe ervaring. In plaats van door hoge hekken te kijken kan de bezoeker nu over het water, door de bomen heen de apen bewonderen.