Sofitel The Grand

onbekend

Logement

Het complex waarin hotel Sofitel The Grand is gevestigd, kent een lange geschiedenis waar het bouwwerk in alle opzichten getuigenis van aflegt. De oorsprong ligt rond het jaar 1400, toen op deze plek het St. Katherina en St. Cecilia klooster stonden. Na 1578 – het jaar van de Alteratie – werden alle kloosters onder bestuur van de stad geplaatst en werd een deel van het Cecilia klooster verbouwd tot het Prinsenhof, een logement voor hoge gasten. Beroemde gasten van het Prinsenhof waren onder anderen Willem van Oranje, Maria de Medici, de koningin van Engeland en Prins Frederik Hendrik.

Stadhuis
In 1661 nam de admiraliteit het complex over en werd de indrukwekkende barokke façade opgeleverd; een machtssymbool in de tijd van de Gouden Eeuw. Toen in 1808 de Franse onderkoning Lodewijk-Napoleon het stadhuis op de Dam in beslag nam, verhuisde het stadsbestuur naar het Prinsenhof. Het gebouw fungeerde hierna 180 jaar lang als het stadhuis van Amsterdam, totdat in 1988 de Stopera in gebruik werd genomen.

Luxe hotel
Aan het begin van de negentiende eeuw werd het gebouw zowel binnen als buiten verrijkt met sculpturen, schilderijen, houtsnijwerk, glas-in-loodramen en tapijten. De gevel aan de Oudezijds Voorburgwal werd in 1926 aan het stadhuis toegevoegd en is een mooi voorbeeld van de Amsterdamse School architectuur. De trouwzaal – ook in Amsterdamse School-stijl – is een echt ‘Gesamtkunstwerk’ met muurschilderingen en glas in lood-ramen van Chris Lebeau. De raadszaal – onder andere versierd met houten beelden van Mendes da Costa, John Raedecker en Hildo Krop, en lampen van Frans Lensvelt – fungeert in 1966 als trouwzaal van Koningin Beatrix. De meeste zalen, ornamenten en decoraties hebben een beschermde erfgoedstatus gekregen. In 1992 vestigt hotel The Grand zich in het gebouw en sindsdien staat het bekend als een van de meest luxe hotels van Europa.

Website by HOAX Amsterdam