Stayokay Amsterdam Vondelpark

C.B. Posthumus Meyjes

‘Amsterdamsche Huishoudschool’

In 1891 openden de jonkvrouwen Jeltje de Bosch Kemper en Hendrina H. Scholten- Commelin een huishoudschool aan de Prinsengracht 293. De opleiding was zeer succesvol en groeide al snel uit haar grachtenjasje. Vervolgens werd een terrein aan het Zandpad in het Vondelpark aangekocht ten behoeve van de ‘Vereeniging tot Instandhouding en Beheer van de Amsterdamse Huishoudschool’.

Chaletstijl
Als architect werd C.B. Posthumus Meyjes (1858-1927) aangetrokken. Deze architect kwam tijdens zijn studie in aanraking met de architectuur van de neorenaissance en bleef deze stijl zijn hele carrière trouw, hoewel hij ook een op Berlage geïnspireerde trant, een moderne rondbogenstijl en de chaletstijl hanteerde. Deze chaletstijl gebruikte hij voor de huishoudschool in het Vondelpark. Posthumus Meyjes ontwierp recht tegenover een van de hoofdingangen van het park een ten opzichte van de rooilijn terugliggend, vrijstaand pand met een souterrain en drie verdiepingen en een houten kapverdieping onder een schilddak. Een hardstenen trap leidt naar de entree op de hoofdverdieping welke zich bevindt onder een lessenaardak.

Nieuwe vleugel
De centrale ingangspartij is nog eens extra benadrukt door een houten balkon over de gehele breedte van de eerste verdieping met in de middentravee een eveneens houten loggia onder een overstekende daklijst. Boven de vensters van de eerste verdieping bevinden zich twee gevelstenen waarin gebeiteld staat: ‘Amsterdamsche Huishoudschool’. Het pand wordt door monumentenzorg gewaardeerd vanwege de karakteristieke combinatie van vakwerk en chaletstijl en het feit dat het deel uitmaakt van de beeldbepalende, open bebouwing langs het Zandpad. In 1974 is het gebouw verbouwd tot jeugdherberg en begin 21 eeuw is door architectenbureau Boerstra en Partners een nieuwe vleugel aan het gebouw toegevoegd.

Website by HOAX Amsterdam