Stories

Olaf Gipser Architects, 2021

Zelfbouw

Stories is een houten woongebouw in Buiksloterham, Amsterdam-Noord. Het voormalig industriële havengebied heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een circulaire stadswijk. In opdracht van de gemeente werd als onderdeel van de transformatie een tender uitgeschreven voor zelfbouwprojecten met circulariteit en duurzaamheid als kernpunten. Het door Olaf Gipser Architects ontworpen houten woongebouw Stories aan de Johan van Hasseltkade is een van deze collectieve zelfbouwprojecten (CPO) en het resultaat van nauwe samenwerking tussen de toekomstige bewoners, architect, aannemer en adviseurs.

Woontoren

De woontoren bestaat uit 26 appartementen, variërend tussen de 43 en 185 m2, een gemeenschappelijke ruimte met keuken, gym, sauna, een collectief terras en een parkeergarage. Vele appartementen combineren woon- met werkruimten. Er zijn tien verschillende appartementstypes, enkele en dubbele wooneenheden. De woon- en commerciële ruimtes zijn flexibel indeelbaar. De plafondhoogtes variëren van 2,87m tot 6,12m. In de plint is plek voor zes commerciële ruimtes.

Biobased

Wat het tot een gebouw van deze tijd maakt is de duurzaamheid en de circulariteit. Stories is modulair gebouwd met hernieuwbare, biobased materialen. Het bouwmateriaal Cross Laminated Timber (CLT, kruislaaghout), waarmee de constructie is opgebouwd, is geschikt voor hergebruik. Stories combineert human en non-human habitats en gebruikt de principes van ‘open building’ om tegemoet te komen aan toekomstige behoeften. Met het open building-principe worden dragers en inbouw gescheiden (vaak zit de apparatuur in de grond of het plafond) waardoor de plattegrond gemakkelijk aan te passen is per bewoner. De plint bestaat uit een conventionele prefab betonstructuur en vormt de basis waarop de toren in hout is gebouwd. De balustrades vormen het enige onderdeel van het woongebouw dat van staal is. Dit zijn de privébalkons en wintertuinen die tegelijkertijd architecturale schaduwelementen zijn.

Duurzaamheid

Het gebouw bevat groene waterbergende daken en een patchwork van groene nissen over de gevels, steeds een dubbele verdieping hoog. Het groenconcept bestaat uit begroeiing in de gevel, groen op het dak en groene balkons, waarbij wintergroene struiken het winterbeeld moeten bepalen. De nissen huisvesten gelaagd opgebouwd groen, bestaand uit een boom, enkele struiken, bodem-, hang- en klimplanten. De groene daken zorgen voor verkoeling, isolatie, energievoorziening en wateropslag. Bovendien hebben de bewoners ook de mogelijkheid om de groene daken te gebruiken als een gemeenschappelijke dak- en moestuin. De CO2-uitstoot is uiterst beperkt dankzij het gebruik van veel hout in het skelet, de verdiepingsvloeren en de plint. 450 zonnepanelen leveren 85.000 kWh energie; het gebouw heeft een heel lage EPC van 0,10 kW/m2 in combinatie met (verplichte) stadswarmte, geïntegreerde zonwering, triple beglazing, hoogwaardige isolatie.

Website by HOAX Amsterdam