Stories

Olaf Gipser Architects, 2021

Buiksloterham in Amsterdam Noord heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een circulaire stadswijk. Deze transformatie is deels te danken aan de tender voor zelfbouwprojecten, met circulariteit en duurzaamheid als kernpunt, die in opdracht van de gemeente Amsterdam werd uitgegeven. Het door Olaf Gipser Architects ontworpen houten woongebouw Stories op de Johan van Hasseltkade is een van deze zelfbouwprojecten.

 

Modulair en duurzame materialen

Het in 2021 opgeleverde project is een uitgesproken ontwerp met een zogenaamd Cross Laminated Timber-houtconstructie (CLT) als ruggengraat. Het gebouw bestaat uit 26 appartementen, variërend tussen de 43 en 185 m2, een gemeenschappelijke ruimte met keuken, gym, sauna, een collectief terras en een parkeergarage. Naast de hoofdconstructie, gemaakt van  770 m3 CLT, bestaat de gevel uit prefab-houtskeletbouw modules met houten kozijnen en bekleding.

Verder is Stories modulair gebouwd met grotendeels biobased materialen. De balustrades vormen het enige onderdeel van het woongebouw dat van staal is. Deze zijn ragfijn ontworpen om het uitzicht van de bewoners niet te hinderen. Tenslotte is er gebruik gemaakt van het ‘open building’- principe om tegemoet te komen aan toekomstige behoeftes van bewoners. Met het open building-principe worden dragers en inbouw gescheiden (vaak zit het apparatuur in de grond of het plafond) waardoor de plattegrond gemakkelijk aan te passen is per bewoner.

 

 

 

Betrokken bewoners vanaf het eerste uur

Stories is ontwikkeld via het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Het team van bewoners, ontwerpers en bouwers kwam voor het eerst bijeen in 2016. Volgens Olaf Gipser Architects en aannemer Heutink Groep waren alle partijen en toekomstige bewoners continue bij het proces betrokken, zodat alle wensen maximaal verwezenlijkt konden worden. Zo dachten de bewoners bijvoorbeeld mee over collectieve en privéruimtes en de directe omgeving.

Groen rondom!

In samenwerking met SMARTLAND is er gewerkt aan de duurzame, groene en hemelwatervertragende aspecten van het gebouw. Het groenconcept bestaat uit begroeiing in de gevel, groen op het dak en groene balkons, waarbij wintergroene struiken het winterbeeld moeten bepalen. Zo moet de als het ware driedimensionale groene schil rondom de kern van het gebouw het hele jaar door een gevarieerd en dynamisch uitstraling geven. Tenslotte zorgen de groene daken voor verkoeling, isolatie, energievoorziening en wateropslag. Bovendien hebben de bewoners ook de mogelijkheid om de groene daken te gebruiken als een gemeenschappelijke dak- en moestuin.

Website by HOAX Amsterdam