Top-Up

FRANTZEN et al., 2020

Aan de Johan van Hasseltkade is het oude bedrijfsgebouw van de PTT getransformeerd en opgetopt met woningen en kantoren door architect en tegelijk ontwikkelaar FRANTZEN et al.  Top-Up is in de stijl van het naastliggende Patch 22, van dezelfde architect, gebouwd en biedt ruimte aan 28 woon- en werklofts. 

Functie

Top-Up heeft een toekomst, maar ook een verleden in een andere vorm. Zo was de begane grond van het gebouw vroeger een opslagplaats van de PTT. Deze verdieping vormde een grote kabelhaspel, waar trans-Atlantische kabels veilig werden gesteld. De begane grond van Top-Up bestaat uit het oorspronkelijke PTT-gebouw, waar de ronde opslagruimtes voor de kabels in het zicht werden gehouden. De architect heeft hier bovenop een vierkante constructie van hout en beton ontworpen. Binnen deze constructie zijn op iedere verdieping ruime loggia’s van op zijn minst 29 m2 gerealiseerd. Het gebouw is zo ontworpen dat het gedemonteerd kan worden, zodat het op termijn van functie kan veranderen.  

Blokkendoos

Elke verdieping van het gebouw is opgedeeld in vier ruimtes, die allemaal een aparte loft vormen. Het is mogelijk om de verschillende lofts aan elkaar te koppelen om een grotere woning, werkruimte, of combinatie van beiden te vormen. De appartementen worden kaal opgeleverd, zonder scheidingswanden of topvloer, zodat de bewoner de plaatsing van de installaties en de indeling zelf mag bepalen. Er wordt gebruik gemaakt van ‘open-building’, wat inhoudt dat de drager en de inbouw van elkaar zijn gescheiden en alle leidingen nog verschoven kunnen worden binnen de woning. De centrale installatieschachten en de betonnen ontsluitingskern zijn geprefabriceerd en droog gemonteerd. Op deze manier wil de ontwerper toekomstige bewoners de kans geven de lofts helemaal naar eigen smaak in te richten. De enige voorwaarde die de architect aan “het blanke canvas” stelt is dat het in de toekomst weer opnieuw in te delen is.  

Herbruikbaar

De materialen die in de verschillende verdiepingen zijn gebruikt, zijn in de toekomst te demonteren en te hergebruiken. Zo zijn bijvoorbeeld de vloerplaten, houten kolommen, houten kozijnen en installatieschachten geprefabriceerd in het gebouw geplaatst en daardoor gemakkelijk te verwijderen of te vervangen. Bij Top-Up hoort ook nog een tweelaagse parkeergarage, waar zowel ruimte voor auto’s als voor fietsen en brommers aanwezig is. Ook is de parkeergarage is zo gebouwd dat deze in de toekomst van functie kan veranderen.

Website by HOAX Amsterdam