Tripolis-Park

MVRDV, 2023

Het Tripolis-complex aan de A10, ontworpen door architectenduo Aldo en Hannie van Eyck, heeft onder leiding van Flow Development een vernieuwing ondergaan. Het hernieuwde Tripolis-Park, ontworpen door MVRDV, behoudt de originele opzet van het complex. De bestaande torens werden geoptimaliseerd en langs de A10 is een nieuw kantoorgebouw van 11 verdiepingen toegevoegd.

Horizontale wolkenkrabber

De drie torens van het complex dateren uit 1994 en werden in 2019 als gemeentelijk monument erkend. Ze bevinden zich direct ten zuiden van het Amsterdamse Burgerweeshuis, eveneens ontworpen door Aldo van Eyck. Ze vallen op door de kenmerkende gevels met hout, graniet en kleurrijke kozijnen. De ‘horizontale wolkenkrabber’ aan de A10, het kantoorgebouw van MVRDV, overbrugt als het ware twee van de bestaande torens, waardoor het fungeert als geluidsscherm. Het complex zelf en toekomstige woningbouw worden zo beschermd tegen het geluid van de aangrenzende A10.

Van oud naar nieuw

De overgang tussen de nieuwe en oude structuren vormt een openbare binnenroute. De openingen tussen de structuren worden gesloten door delicate glazen wanden en slanke bruggen en trappen om het complex tot één geheel te maken. De relatie tussen de strakke, gereguleerde zuidgevel en de speels ingesprongen noordgevel wordt onthuld door een acht verdiepingen hoge transparante gevel dat een blik biedt op het bestaande Tripolis-gebouw.

In de renovatie heeft elk blok zijn centrale trappenhuis, natuurstenen vloeren en andere karakteristieke elementen behouden. Kantoorruimtes hebben een hoogwaardige industriële uitstraling. Alle gebouwen hebben groene, openbare daken. Het nieuwe kantoorgebouw heeft daarnaast een dak met zonnepanelen. Naast kantoren, voorzieningen en horeca, is er ook ruimte voor woningen.

Website by HOAX Amsterdam