Trippenhuiscomplex

Office Winhov, 2019

Het Trippenhuiscomplex bestaat uit vijf naast elkaar gelegen panden aan de Kloveniersburgwal. De kern van dit complex is het monumentale Trippenhuis, ontworpen door architect Justus Vingboons voor de broers Louys en Hendrik Trip en in 1662 opgeleverd. Sinds 1812 biedt het Trippenhuis, een prestigieus voorbeeld van het Nederlands classicisme, samen met de vier aangelegen gebouwen onderdak aan de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De renovatie van dit complex is gerealiseerd door Office Winhov in samenwerking met HOEK Architecture & Preservation AIA.

Van doolhof naar duidelijkheid
Door de vele wijzigingen, doorgebroken muren en uitbouwen door de jaren heen, bevond zich achter de gevel van het complex een wirwar van gangen en kamers. De renovatie moest meer duidelijkheid brengen binnen dit ondoorzichtige geheel van ruimtes. In het programma van aanpak ging het vooral om de renovatie van de ontvangstruimtes, publieke zalen en een langetermijnvisie voor de restauratie van het historische complex. Daarbij is ook voorzien in het brandveilig maken van het Trippenhuis. Nieuwe voorzieningen, ondersteunende faciliteiten en alle techniek zijn naadloos in het ontwerp ingepast.

Eigen karakter
Eén van de grote ingrepen van Office Winhov betreft de nieuwe publieke ontvangstruimte in het pand naast het historische Trippenhuis. Bij de renovatie is de verhoogde stoep voor dit deel verwijderd en de vloer naar straatniveau verlaagd. Hierdoor opent het gebouw zich naar buiten en kan de voorbijganger een blik naar binnen werpen. Het pand is opgedeeld in een aantal salons, waarbij elke ruimte een eigen stijl en functie kreeg. Dit is geïnspireerd op de architectuur van het 17e-eeuwse Trippenhuis, waar elke kamer en zaal een eigen karakter had afhankelijk van de functie van die betreffende kamer of zaal. Een voorbeeld hiervan is de ‘Groote Sael’ ofwel de Rembrandtzaal, waar in de zeventiende eeuw gasten van de familie Trip werden ontvangen en de Nachtwacht hing. Daarnaast hebben de zalen nieuwe namen gekregen, waaronder van vrouwelijke wetenschappers.

Bronzen panelen
Aan de straatkant is de gevel van het pand naast het Trippenhuis bekleed met gegoten, bronzen panelen. Deze verwijzen naar de ‘metaalhandel’ van de gebroeders Trip, handelaren in wapens en munitie. De gevel van het pand is opengewerkt zodat de activiteiten van KNAW beter zichtbaar zijn en het gebouw een uitnodigend en representatief gezicht naar de stad krijgt. Dit is gerealiseerd door de beletage te verwijderen en grotere ramen in de gevel te plaatsen.