Trommel- en hofwoningen Twiske West

Dok Architecten, 1993

Een nieuwe wijk midden in de natuur

In de jaren negentig van de twintigste eeuw verrijst er woningbouw in Twiske West. Op deze nieuwbouwlocatie heeft Van der Pol duidelijk haar stempel gedrukt. De buurt staat tegenwoordig bekend vanwege haar trommelwoningen aan de rand van het water. Het woningbouwproject is gesitueerd op een tweetal eilanden in Amsterdam Noord, tegen het natuurgebied Het Twiske aan. Op het noordelijke eiland staan tegenover elkaar geplaatst twee stroken van drie lagen hoge terraswoningen. Op het Zuidelijk eiland zijn de trommelwoningen gesitueerd. De bewoners die besloten om in Twiske West te gaan wonen, verlangden naar een tuin aan het water. Door de situering van de woningen op twee eilanden is voldaan aan deze wens.

Noordelijk eiland
Op het noordelijke eiland is een ritme gecreëerd waarbij er na vijf terraswoningen steeds een aanleuningwoning is gesitueerd. Gebouwdelen met aanleunwoningen, bestaand uit een tweekamerwoning op de begane grond en een maisonnette daarboven, staan dwars op de stroken en verdelen de ruimte in een opeenvolging van relatief besloten binnenhoven. Waar de terraswoningen in het interieur relatief weinig privacy hebben en hierdoor als geschikt worden gezien voor gezinnen met jonge kinderen, hebben de aanleunwoningen op de begane grond een eigen entree vanuit verschillende hoven waardoor deze genieten van maximale privacy. De aanleunwoningen zijn speciaal bedoeld voor ouderen.

Zuidelijk eiland
Op het zuidelijke eiland staan twaalf bijzondere trommelvormige bouwsels met zeven woningen waarvan de ingangen aan een ronde binnenplaats liggen. De drie verdiepingen waarover iedere woning is verdeeld, verschuiven steeds een zevende deel ten opzichte van elkaar zodat alle woningen maximaal kunnen profiteren van het zonlicht en een gevarieerd uitzicht. Elke woning bestaat uit een drietal even grote ruimten die in tweeën te delen zijn door een tussenwand. Hierdoor is het aantal kamers en de indeling hiervan aanpasbaar op de gezinssamenstelling en wensen van de bewoner. Ook de plek van de keuken is flexibel, deze is standaard op de begane grond gesitueerd maar kan ook in de bergkamer op de eerste verdieping worden geplaatst. De spiraalvormige opbouw van de woning wordt benadrukt door de diagonale belijning van de houten bekleding, die in vijf verschillende tinten rood en geel is gekleurd.

Lieke Haan