Trommelwoningen

Van Gameren Mastenbroek Architecten, 2000

Rioolwaterzuiveringsinstallatie
In Oostoever, de buurt tussen de Sloterplas en de ringlijn, zijn betonnen opslagtanks van een voormalige rioolwaterzuiveringsinstallatie geïntegreerd in een woningbouwproject.
Het masterplan voor het Zuiveringspark schreef zeven ronde urban villa’s voor in een groene strook tussen twee buurten. In plaats van alleen formele verwijzingen naar vroegere elementen, vonden de architecten het interessanter om de bezinktanks en voorbehandelingsbakken te gebruiken voor woningen en voorzieningen. Het project heeft daardoor een uitgesproken karakter gekregen, iets wat vaak ontbreekt bij nieuwe woningbouwprojecten.

Appartementen en penthouse
Drie betonnen trommels werden hergebruikt. In de eerste zijn bergingen gemaakt voor het naastgelegen woongebouw; de tweede doet dienst als grijs-water opslagtank met een overstroom naar de dichtbijgelegen Sloterplas; de derde is ingericht als een appartementengebouw. Deze laatste trommel is voor 30% geperforeerd om meer daglicht in de woningen te laten.
Het penthouse is boven de trommel uitgetild en heeft daardoor 360 graden uitzicht over Amsterdam-West, het park en de Sloterplas. In contrast met dit weidse uitzicht heeft de centrale hal of woonkamer geen ramen maar alleen een daklicht – privacy gegarandeerd.

Website by HOAX Amsterdam