Tropenpunt

Erick van Egeraat associated architects, 2002

Driehoek

Door de driehoekige vorm van de locatie konden bijzondere plattegronden ontstaan. Vooral op de punt, waar de woningen profiteren van de overdaad aan licht. Door op de hoek de vloeren licht over elkaar te laten verspringen ontstaat er een spel van schaduw en licht. Ook in de materialisatie van de gevel is een spel met licht te herkennen. Er zijn twee soorten donkere natuurstenen met gespleten en gezandstraalde platen gebruikt, horizontale glasstroken en aluminiumkleurig gecoate bekleding. Dit zorgt voor een subtiel lichtreliëf en een sterk gelede gevel.

Subtiele overgang

Daarbij is aan de kant van de bestaande woonblokken het historische verticale ritme opgepakt en krijgt de geleding naar de punt toe geleidelijk een horizontaal karakter. Hierdoor ontstaat er een subtiele overgang tussen de stijl van de negentiende-eeuwse blokken en de éénentwintigste-eeuwse stijl. Door bovendien de ramen in die richting steeds hoger te maken en van verticale lijnen naar horizontale op de punt, wordt het dramatische effect van de punt versterkt.

Het complex bevat commerciële ruimte op de begane grond en daarboven vier verdiepingen met twaalf appartementen. Elk appartement is toegankelijk via een loggia die zowel intern als extern een oriëntatieruimte biedt en lange gangen vermijdt.