Tussen de Lakens

Abbink X Co, 2012

Lakenververijen

Op een steenworp afstand van de Oude Kerk verrees als onderdeel en sluitstuk van het restauratie- en herstructureringsproject van het monumentale Blaauwlakenblok, het kleine maar opvallende nieuwbouwproject ‘Tussen de Lakens’. De naam is een verwijzing naar de Blaauwlaken- en de Zwartlakensteeg waartussen het is gelegen en daarmee naar de lakenververijen die hier ooit waren gevestigd.

Kubus

De atelierwoning is speciaal toegesneden op de eerste huurders; een creatief gezin dat voorheen een inmiddels gesloopt deel van het Blaauwlakenblok bewoonde. Om dit gezin vrijheid en ruimte te bieden om hier opnieuw een eigen wereld te creëren, ontwierp de architect een omsluierde kubus waarachter drie onderling verbonden etages en een dakterras zijn verscholen. Het project gaat door voor sociale woningbouw, maar met het oog op toekomstige verhuur in de vrije sector zijn de plattegronden ontworpen voor een grote verscheidenheid aan mogelijke bewoners, met kamers die allemaal een eigen ruimtelijk karakter bezitten.

48.000 zeshoeken

Voor de expressie en materialisering van de sluier die het gebouwtje omvat, werd samengewerkt met ontwerper Chris Kabel. De gevels werden omkleed met witte aluminium panelen waarin, in een repeterend patroon van 48.000 geponste zeshoeken. De zeshoeken werden handmatig naar boven of beneden gebogen, afhankelijk waarvan ze licht vangen of schaduw werpen. De horizontale aluminium profielen waarop de panelen werden gemonteerd, zijn verankerd in het achterliggende wit gekeimde metselwerk. De gevelpanelen steken boven het metselwerk uit en vormen een balustrade rond het dakterras.

Website by HOAX Amsterdam