Union afvalsorteerbedrijf

AG Nova Architecten, 2005

Acht meter hoge sorteerhal
De sorteerhal voor grof afval staat op een bedrijventerrein in een opnieuw in te richten gebied aan de Noordelijke IJ-oever. In het gebouw wordt grof afval gesorteerd volgens een streng geordend werkproces. Vrachtwagens komen hier binnen en worden gewogen en gelost. Vervolgens maken shovelmachines de brokstukken in de acht meter hoge hal tot geordende bergen die vervolgens kunnen worden afgevoerd. De terrein- en de gebouwindeling weerspiegelen dit werkproces.

Afgeschreven materialen
De huid van de grote rechthoekige sorteerhal is gemaakt van afgeschreven materiaal. Gecorrodeerde damwandprofielen vormen de basis, lichtdoorlatende golfplaten in verschillende kleuren de bovenbouw. Binnen beschermt een betonnen plint het stalen frame tegen inrijdende shovelmachines. Tegenover de entree van de hal is een vrijstaand kantoor gebouwd van waaruit het verkeer in goede banen wordt geleid. Dit gebouw heeft door zijn zwarte golfplaten gevel en hoge ramen een zakelijke uitstraling.

Nachtelijk lichtbaken
Het sorteren gaat non-stop door. En dat het scheiden van het afval dag en nacht doorgaat is goed zichtbaar wanneer de sorteerhal in het donker oplicht als een gekleurd armatuur. Een vrolijk lichtbaken op het donkere haventerrein.

Website by HOAX Amsterdam