Vierwindenhuis

Piero Frassinelli, 1990

Windrichtingen
Op het schiereiland Wittenburg is aan het Windroosplein een bijzonder gebouw te vinden, met een naam die goed past bij die van het plein: het Vierwindenhuis. De vier hoeken van dit complex, dat 89 koopwoningen bevat, zijn exact georiënteerd op de windrichtingen. Elke hoek heeft een hal die functioneert als gemeenschappelijke ruimte voor alle bewoners.

Fons Elders
Eind jaren zeventig ontstond het idee voor het Vierwindenhuis. Initiatiefnemer was de Amsterdamse filosoof Fons Elders. In zijn plan integreerde hij kosmologie, sociologie en architectuur. Dat leidde tot een gebouw met woningen die privacy bieden, maar tegelijkertijd veel ruimte laten voor sociaal contact. Elders stelde dat een dergelijke woonvorm de toekomst zou hebben.
De Florentijnse architect Piero Frassinelli gaf het idee uiteindelijk vorm. Pas in 1988 werd de bouw van het complex gestart en in 1990 werd het opgeleverd. In het ontwerp zijn nog veel elementen uit de eerste ontwerpfase van de late jaren zeventig terug te vinden. Er is veel gebruikgemaakt van materialen als baksteen, beton en staal.

Binnentuin en loopbruggen

De woningen zijn gebouwd rondom een binnentuin van circa vijfentwintig bij vijfentwintig meter. Deze is beperkt toegankelijk voor buitenstaanders en wordt onderhouden door de bewoners. Vanaf hier zijn de verschillende hallen te betreden en kunnen de bewoners, via loopbruggen, naar hun woningen op de verdiepingen. De woningen variëren in grootte van twee- tot en met vijfkamerwoningen. De vier vleugels rond het binnenplein lopen taps toe. Elke verdieping naar boven wordt zeventig centimeter smaller. Dat resulteert in ongeveer tweeduizend vierkante meter zonnig gelegen terrassen op het zuidoosten en -westen. Naast koopappartementen bevat het complex bedrijfsruimten op de begane grond en enkele ateliers op verschillende verdiepingen.

Aarde, vuur, water en lucht

De gemeenschappelijke ruimten in de vier hoeken zijn door Elders en Frassinelli verbonden met de elementen aarde, vuur, water en lucht. In de gele oosthal met thema aarde is een wintertuin gesitueerd. In de westhal met thema vuur en kleur rood huist een café en expositie-ruimte met open haard. De groene noordhal met het thema water heeft de functie van een fitnessruimte met sauna en solarium. Tot slot bevindt zich in de zuidelijke hal met het thema lucht en de kleur blauw een vergaderzaal annex theater.