Villa ArenA Winkelcentrum

Benthem Crouwel Architects, 2001

Theatraal

Benthem Crouwel Architecten ontwerpt in 2001 het themawarenhuis Villa ArenA. Het winkelcentrum, gericht op woninginrichting, heeft het bureau theatraal ingericht. Dit moet volgens de architecten de beleving van het winkelen versterken. Het winkelen kan op de eerste vier lagen van het gebouw. Hier zijn in totaal meer dan 75 woonwinkels gevestigd. Tussen het winkelen door kan je pauze houden in het café-restaurant in de puntige uitbouw aan de oostzijde van het gebouw of in het atrium. Op de bovenste – en de dakverdieping kan je als bezoeker parkeren. Via lange hellingbanen die door en over het gebouw lopen zijn deze bereikbaar.

Gesloten doos

Het driehoekige bouwvolume van Villa ArenA heeft het uiterlijk van een gesloten doos. Het gestapelde gebouw heeft aan de oostgevel een hoekvormige uitbouw en is hier afgewerkt met glas.

De twee andere gevels liggen langs doorgaande wegen en hebben een gesloten uiterlijk. De gesloten uitstraling is verkregen door een afwerking van donkere betonplaten die aan de dakrand bedekt zijn met verticale schuine aluminium lamellen. De lamellen benadrukken de circulatie van bezoekers en auto’s rondom en in het gebouw.

Overdekt plein

Het gebouw is in het midden opengewerkt rond een ruim atrium. Deze ruimte wordt verlicht door een groot daklicht dat iets weg heeft van een luchtkussen. Het atrium is ingericht met banken en langwerpige golvende kunstwerken. In het midden van het overdekte plein staat een opmerkelijk gebouwtje. In een liggende kokervorm, geplaats op schuine palen, is een kleine cafetaria gevestigd. De verdiepingen die aan het atrium grenzen zijn ten opzichte van elkaar gedraaid, waardoor een dynamische ruimte ontstaat. Via roltrappen en luchtbruggen kan het publiek de winkels op de verdiepingen bereiken.

 

ArenAPoort
Het winkelcentrum is onderdeel van het gebied rond de Amsterdam-ArenA in Amsterdam-Zuidoost. Dit gebied is vanaf 2017 sterk in ontwikkeling en moet in 2030 uitgegroeid zijn tot een bruisend centrumgebied, met naast kantoren en woningen ook vele uitgaansgelegenheden en warenhuizen. In dit gebied liggen de grote publiektrekkers, zoals AFAS Live, de Ziggo Dome, Pathé ArenA en de Johan Cruijff ArenA. De driehoekige Villa ArenA vormt de afsluiting van de Arena Boulevard die het gebied diagonaal doorsnijdt.

Tekst: Fieke de Groot

Website by HOAX Amsterdam