VU Laboratorium

B.T. Boeyinga, 1932

Faculteit voor Natuur- en Scheikunde

De Vrije Universiteit Amsterdam zette eind jaren ‘20 een faculteit op voor natuur- en scheikunde. Hiervoor werd architect B.T. Boeyinga aangezocht om daarvoor aan de Lairessestraat een nieuwe behuizing te ontwerpen. Hij ontwierp een groot blok, aansluitend aan een al bestaand fysiologisch laboratorium, dat in 1932 werd opgeleverd.

‘De Schepping’

De afwisseling van stroken baksteen en betonnen banden gaf de gevel een sterke horizontale belijning, die bij de entree verticaal werd onderbroken door een trappenhuis. In de bovenlichten van 93 raampartijen werden glazen bouwstenen toegepast. Boven de entree werd een beeld van kunstenaar Theo van Reijn geplaatst, dat de schepping voorstelt.

Verbouwingen

Al kort na de Tweede Wereldoorlog bleek het complex te klein. Er werden door Boeyinga twee verdiepingen toegevoegd, die minder fraai werden gedetailleerd dan de bouw uit 1932. Het horizontale karakter ging met de toevoeging goeddeels verloren. Toen de Vrije Universiteit in de jaren zeventig naar Buitenveldert verhuisde, werd het laboratorium overbodig en volgden jaren van leegstand en dreigende sloop. In 1998 werd het gebouw gerenoveerd en verbouwd tot een complex van kantoren en appartementen.

Cyril Witte