Westbeat

Studioninedots, 2020

Als een zandkasteel rijst Westbeat boven de Ring A10 uit. Het gebouw op de hoek van de Delflandlaan en de Lelylaan is gebouwd als een overbrugging tussen het centrum en Nieuw-West; zowel in fysieke als filosofische zin. Zo overbrugt het gebouw het fysieke hoogteverschil dat tussen de gebieden bestaat met haar verspringende verdiepingen.

Door middel van doorlopende gewelfde ruimtes wordt het voor gebruikers mogelijk gemaakt zich makkelijk door het gehele gebouw te verplaatsen. De filosofische verbinding wordt gelegd door een plek te creëren voor sociale, economische en culturele verbinding in de horeca- en tentoonstellingsruimten van het gebouw. Ook is er een gedeelde binnenplaats ontworpen die toegankelijk is voor de eigenaren van de 150 startersappartementen.

Super Space

Westbeat is met zijn maatvoering van 65 bij 50 en 8,5 meter hoogte en een constructie van 86 bogen sculpturaal vormgegeven. De bogen op de getrapte plint doen denken aan oude Italiaanse bruggen of Arabische architectuur. Het glas dat binnen de bogen geplaatst is maakt de façade van Westbeat erg toegankelijk; het is bijna onmogelijk niet naar binnen te kijken. Dit was precies de bedoeling van de ontwerpers van Studioninedots, de culturele activiteit die binnen plaatsvindt wordt als het ware naar buiten geëtaleerd. 

Het gebouw heeft echter ook een ‘verborgen’ etalage: midden in het gebouw is de zogeheten ‘Super Space’ geplaatst. De Super Space is een grote, gecurvde ruimte, eveneens gedecoreerd met bogen. Deze centrale locatie kan afwisselend worden gebruikt voor werkplekken, horeca, voorstellingen en concerten. De bogen staan los van het vloeroppervlak, wat het in de toekomst mogelijk maakt de ruimte een andere functie toe te kennen. Momenteel is de ruimte bedoeld voor gebruik van zowel bewoners als bezoekers van Westbeat 

Bijzondere opening

Voor de officiële opening van het gebouw is een hele bijzondere vorm gebruikt. Vanwege de Covid-19 pandemie was het niet mogelijk een groot publiek uit te nodigen. Als alternatief voor een rondleiding bracht Westbeat een video uit, waarin je door middel van dans door het gebouw wordt geleid. De choreografie maakt optimaal gebruik van de ruimte die het gebouw biedt, en is ook nog eens erg spectaculair. 

Website by HOAX Amsterdam