Wierden + Kennedy

NEXT Architects, 2008

Verborgen modern interieur
Achter de historische gevels van Herengracht 258-266 schuilt een verborgen modern interieur. Het gebouw bestaat uit twee historische panden die in 1964 zijn samengevoegd en in 2007 verbouwd zijn tot een modern kantoor van het Amerikaanse reclamebureau Wieden + Kennedy. NEXT Architects heeft deze verbouwing gerealiseerd en daarmee het pand rigoureus vernieuwd. Het project heeft in 2008 de Lensvelt de Architect interieurprijs gewonnen.

Labyrintische samenvoeging
Het ontwerp voor de verbouwing was een hele uitdaging. NEXT Architects noemt het gebouw “een labyrintische samenvoeging van gebouwen uit verschillende perioden”. De samengevoegde panden hebben verdiepingen op verschillende niveaus en met verschillende hoogtes. Niet alle ruimtes hebben hierdoor toegang tot direct daglicht. Ook hebben de panden een rijksmonumentenstatus wat zorgt voor weinig bewegingsvrijheid bij een verbouwing. De opdrachtgever wilde een open kantoorruimte waarbij grote vloeroppervlakten en vides de relaties tussen de verschillende vloeren zou moeten verbeteren.

Open werkruimtes
NEXT heeft het in het hart van de twee gebouwen een open ruimte gecreëerd door middel van drie glazen kokers die over alle verdiepingen de vloeren weg snijden. In de glazen kokers zijn dubbelhoge presentatie- en vergaderruimtes gemaakt. Ze sluiten om en om aan op verschillende verdiepingen. Door deze indeling ontstaan diagonale zichtlijnen die de openheid in de werkomgeving vergroten. Eén vergaderkamer is in zeventiende-eeuwse stijl gelaten, maar de rest van de ruimtes hebben een zeer moderne uitstraling.

Tekst: Anna Peschier