Winkelcentrum IJburg (Blok 5)

Architectenbureau Ellerman Lucas van Vugt, Arons & Gelauff Architecten, Zeinstra Van Gelderen Architecten, 2006

Meerdere architecten
Het stedenbouwkundig plan van Haveneiland West is gebaseerd op een gridpatroon ingevuld met grote bouwblokken. Aan elk van deze blokken werkt een team van architecten, waarvan er één optreedt als coördinerend blokhoofd. In opdracht van het consortium Waterstad 2 hebben drie architectenbureaus gewerkt aan Blok 5. Architectenbureau Ellerman Lucas Van Vugt maakte het eerste schetsontwerp, waarna twee jonge architectenbureaus, Arons en Gelauff Architecten en Koers Zeinstra Van Gelderen Architecten, deelplannen ontwierpen.

Eén materiaalsoort
Het programma voor Blok 5 omvat het eerste winkelcentrum van IJburg, huurwoningen, bedrijfsruimten en een ondergrondse parkeergarage. Zoals in het stedenbouwkundig plan werd beoogd, is het blok uitgevoerd als een verzameling gebouwen met verschillende bouwhoogte. De variatie is versterkt door de genoemde werkverdeling tussen drie architectenbureaus, die ertoe heeft geleid dat vanaf de vier omliggende straten telkens een ander gevelbeeld zichtbaar is. Eenheid is in het ontwerp gebracht door te kiezen voor één materiaal, namelijk baksteen.

Tuinen en woningen
De 199 huurwoningen bevinden zich op de bovenste drie verdiepingen. Bewoners kunnen gebruik maken van de gemeenschappelijke daktuinen en hebben zicht op de openbare hoven en pleinen, die zich bevinden tussen de delen van het blok.

Website by HOAX Amsterdam