Witte Kaap

Claus en Kaan Architecten, 2010

Twee fases van IJburg
IJburg is een wijk bestaande uit kunstmatig opgespoten eilanden aan de oostkant van Amsterdam. De ontwikkeling gaat in twee fases. De eerste fase waarbij Steigereiland, de Rieteilanden en Haveneiland wordt ontwikkeld is voltooid. De tweede fase is nog volop in ontwikkeling waarbij IJburg wordt uitgebreid met de aanleg van Centrumeiland, Strandeiland en Buiteneiland. Het bijzondere woonblok de Witte Kaap ligt aan de rand van het bestaande ‘IJburg 1’, naast de plek waar een brugverbinding de twee IJburgen zal gaan verbinden.

De Witte Kaap
In de Witte Kaap zijn eengezinswoningen, appartementen (zowel koop, als sociale huur), bedrijfsruimtes, seniorenwoningen en een ondergrondse parkeergarage gevestigd. Het gebouw is ontworpen door Claus en Kaan Architecten en in 2010 opgeleverd. De vorm van het gebouw volgt de vorm van de kavel, wat een puntvormige, driehoekige plattegrond oplevert. De naam Witte Kaap verwijst naar de witte kleur van het gebouw en de puntige vorm van het gebouw die richting het water wijst. De ligging nabij het water zorgt voor een prachtig uitzicht.

Cruiseschip
Het gebouw wordt vanwege het grote witte volume vaak vergeleken met een cruiseschip. De lange afgeronde punt, de repetitieve strakke ramen recht boven elkaar en een stapeling van ‘dekken’ versterken deze vergelijkening. In het midden heeft het gebouw drie bouwlagen. Hier zijn eengezinswoningen gesitueerd met een buitenruimte aan een driehoekige binnenplaats. De binnengevels zijn bekleed met wit plaatmateriaal. Het gebouw loopt vanuit het midden trapsgewijs op tot acht bouwlagen aan de weerzijden. Door de driehoekige vorm is de kop van het gebouw een lange smalle punt, die de architecten rond hebben afgewerkt. In deze overwegend gesloten ‘boeg’ is tussen plint en opbouw een smal bandvenster aangebracht, dat het volume lichter doet lijken. In het breedste deel van het gebouw worden woningen ontsloten door galerijen rond een overdekt atrium dat naar boven toe steeds smaller wordt. Dit atrium wordt verlicht door een dakraam. De begane grond is hoger dan de andere verdiepingen om extra uitzicht en lichtinval te genereren voor de commerciële ruimten en eengezinswoningen die daar gevestigd zijn. Om het gebouw heen is een strook witte kiezels gemaakt als overgangszone naar de woningen. Het dak van het gebouw heeft een groene sedum-bedekking. Het gebouw in het geheel doet vanwege de sculpturale rondingen en massieve uitstraling denken aan een moderne verwijzing naar de stijl van de Amsterdamse school. Het is dan ook geen verassing dat de architecten inspiratie hebben gehaald uit Het Schip van Michel de Klerk in de Spaarndammerbuurt.

Tekst: Anna Peschier