Woningen Entrepotdok

A.J. & J. van Stigt, 1988

Woningbouw in voormalige pakhuizen
De 84 monumentale pakhuizen van het oude Entrepotdok zijn in het kader van de stadsvernieuwing in de tweede helft van de jaren tachtig verbouwd tot wooncomplex voor de sociale sector. Het in verval geraakte dok was destijds eigendom van de gemeente en aangewezen als Rijksmonument. Bij de vernieuwing is gedifferentieerd gebruik van het bestaande volume afgewisseld met gedeeltelijke sloop en nieuwbouw.

 

Behoud oude karakter
In overleg met Monumentenzorg zijn karakteristieke aspecten zoveel mogelijk gebruikt en versterkt maar wel met belangrijke aanpassingen aan nieuwe programmatische wensen. Door gebruik te maken van bestaande subsidieregelingen ontstond een woningwetmonument waarvan de woonkwaliteit en het huurniveau zich laten vergelijken met nieuwbouw.

Semi-openbare binnenplaatsen
De eerste laag van het diepe bouwblok is benut voor parkeerplaatsen en bergingen, de tweede voor bedrijfsruimtes. Omwille van de lichtinval is op de daarboven gelegen woonlagen het hart van het bouwblok weggenomen, waardoor tegelijk semi-openbare binnenplaatsen ontstaan. De woningen op de eerste woonlaag hebben kleine prive-gebiedjes, die door gemetselde plantenbakken van deze binnenplaats zijn afgescheiden. De woningen op de tweede en derde woonlaag hebben balkons.