Woningen Hoogte Kadijk

Claus en Kaan Architecten, 1998

Een aantrekkelijk woonwijkje
De kleinschalige wijk waar dit project is gesitueerd ademt de sfeer van de voormalige haven en wordt na enkele renovatie- en nieuwbouwprojecten als een steeds aantrekkelijkere woonlocatie gezien. De opdracht die architectenbureau Claus en Kaan verwerft betreft het invullen van vier in elkaars nabijheid gelegen percelen. Op twee hiervan dienen sociale huurwoningen te komen.

Oudhollandse huizen in Amsterdam
Hoogte Kadijk wordt van oudsher bepaald door de aaneenschakeling van stadshuizen op smalle percelen. Binnen de gegeven beperkingen hebben de architecten middels open plattegronden getracht een flexibel gebruik van de ruimten mogelijk te maken. De bergingen, die vaak een deel van de voorgevel in beslag nemen, zijn verder naar achteren geplaatst waardoor de relatie tussen de woningen en de straat wordt versterkt. Ook is er extra aandacht besteed aan de gemeenschappelijke ruimtes, zoals de entreeruimte en het trappenhuis. Deze hebben een bijzonder karakter door de verlichting, materiaaltoepassing en kleurgebruik. De voorgevels worden gekenmerkt door een sterk reliƫf. De combinatie van rode baksteen en vensteropeningen die bestaan uit een diepliggend raam met een zwaar omkaderd bovenlicht, doet denken aan de architectuur van Oudhollandse huizen.

Lieke Haan