Woningen Insulindeweg

Duinker, Van der Torre, 1995

Herkenningspunt in de wijk
In de opdracht voor dit project werd een bouwblok verlangd dat een herkenningspunt kon zijn in de Indische Buurt en een uitstraling zou krijgen vergelijkbaar met die van het woonblok van H.Th. Wijdeveld uit 1920 dat ervoor moest worden afgebroken.

Moskee
Het project werd gerealiseerd in twee fasen. De eerste fase bestond uit de bouw van 48 woningen en vier winkels. Dit woongebouw bestaat uit twee delen: een blok met een verhoogde kop aan de Insulindeweg en een klein blokje aan de Toministraat. Op de hoek met de Celebesstraat ligt een wigvormig trappenhuis dat de woningen ontsluit. In de tweede fase zijn een moskee (op de begane grond) en nog eens 21 woningen toegevoegd. De grote gebedsruimte heeft een oppervlakte van 450 vierkante meter en is vijf meter hoog. De entree is een brede langgerekte ruimte aan de voorgevel die bij de gebedsruimte kan worden getrokken.

Participatief project
Op de eerste verdieping bevinden zich de gebedsruimte voor vrouwen en een aantal leslokalen. Het ontwerp voor de moskee is gemaakt in samenspraak met de Marokkaanse gemeenschap. De woningen boven de moskee, alle bestemd voor ouderen, worden ontsloten door een lift en door korte galerijen aan de achtergevel die aansluiten op het trappenhuis uit de eerste bouwfase.

Website by HOAX Amsterdam