Woningen Noordbuurt

VMX Architects, 2009

Drie nagenoeg identieke Woonblokken

In opdracht van Vesteda maakte VMX op het Steigereiland-Noord een ontwerp voor drie nagenoeg identieke woonblokken, twee daarvan werden in 2009 opgeleverd.

Gesloten blokbouw

Het masterplan voor dit deel van IJburg, wordt gekenmerkt door grote gesloten bouwblokken met smalle steenachtige straten ertussen, vrijwel zonder groen. De opdrachtgever wenste voor elke woning ruime, op het zuiden geori├źnteerde priv├ę-buitenruimtes. VMX combineerde daarom het gegeven van het klassieke gesloten bouwblok met de voordelen van de open strokenbouw. In deze opzet hebben de woningen aan de noordzijde hun entree aan de straat. De overige woningen hebben hun entrees aan de binnenzijde van het blok, waardoor buitenruimtes aan de kade op het zuiden zijn ontstaan.

Verwijzing naar het verleden

Met het oog op de gewenste privacy in smalle binnenstraten is de begane grond enige treden verheven boven het straatniveau. De maat van de gevelopeningen in het torenvolume neemt toe naar de hoger gelegen verdiepingen, daar waar meer uitzicht is. Een multifunctionele ruimte tussen de straat en de woonkamer kan zowel als binnen- als buitenruimte gebruikt worden door middel van grote verticale schuifdeuren. De materialisering met zijn grote puien, vlakke kozijnen en blokvormige ruwe bakstenen, verwijst naar kades, pakhuizen en havens.

Website by HOAX Amsterdam