Woningen Oosterpark

Erna van Sambeek, 1998

19e-eeuwse gevelwand
Aan het Oosterpark zijn nieuwe koopappartementen opgenomen in een statige 19e-eeuwse gevelwand. Het ontwerp van de appartementen zoekt nadrukkelijk aansluiting bij de grandeur van de naburige panden.

Klassieke nieuwbouw
De gevel heeft een klassieke opbouw met een plint, een portiek, een bakstenen gevelvlak en een kroonlijst. De donkere bakstenen zijn in een staand verband gelijmd en de raamomlijstingen zijn zo smal mogelijk gemaakt. Deze zorgvuldige materialisering en detaillering levert een strak gevelvlak op. In plaats van de gebruikelijke vier woonlagen was het uit financieel oogpunt noodzakelijk om vijf lagen te bouwen. Door de raam- en deuropeningen op de onderste twee lagen te vergroten voegt het project zich op een eigenwijze maar toch harmonische manier in de wand.

Maissonettes
Op de begane grond en de eerste verdieping bevinden zich maisonnettes met daarboven appartementen. De maisonnettes hebben aan de straatkant een ruimte met een dubbele verdiepingshoogte waardoor veel licht in de woning valt. Omdat het project aan een lawaaierige straat ligt zijn tussen de gevel en de woning vides geplaatst die het geluid van de straat dempen. De faciliteiten zijn zo veel mogelijk in de kern van de woning geconcentreerd waardoor de ruimte eromheen vrij indeelbaar is.

Website by HOAX Amsterdam