Woningen P. Dijkstraplein

Van Gameren Mastenbroek Architecten, 1999

Kop Borneo-eiland
De woningen van Van Gameren en Mastenbroek op de kop van het schiereiland Borneo onderscheiden zich door de openheid van de gevels en door het ontbreken van baksteen als gevelbekleding. Daarentegen is er veel gebruik gemaakt van glas, beton en hout.

Bijzondere situering parkeergarages
Het stedenbouwkundig plan voor Borneo bepaalde dat het parkeren binnen de woning moest worden ondergebracht en dat ieder huis privé-binnenruimte moest hebben. Het project onderscheidt zich ook wat dit aangaat van enkele meer gangbare oplossingen. In tegenstelling tot de keuze bij veel andere woningen op het eiland om de auto inpandig achter de gevel te situeren, is dit gegeven hier omgekeerd door over de lengte van het blok een binnenstraat te maken waaraan de garages liggen. Door toelating van daglicht via grote daklichten en het kleurig afschilderen van de garagedeuren is getracht deze ruimte zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Aquarium-achtige patio’s
Boven de binnenstraat zijn patio’s aangebracht zodat de bewoners van de op het noorden georiënteerde woningen ook van het zonlicht kunnen profiteren. Op de kop van het blok liggen drie appartementen van 24 meter breed en 5 meter diep. Behalve balkons kragen hier twee overdekte terrassen uit. Deze aquarium-achtige ruimtes zijn bekleed met verschillende kleuren glas en bieden aan meerdere kanten een weids uitzicht over het water.