Wooncomplex Osdorpplein

Arons & Gelauff Architecten, 2002

Overgang tussen hoog en laag

Architectenbureau Arons en Gelauff is de winnaar van de Europese prijsvraag European 4, die draait om het revitaliseren van de Amsterdamse wederopbouwbuurt Osdorp. Met deze woningen in het hart van de Westelijke Tuinsteden is geprobeerd een overgang te creëren tussen de hoogbouw van het winkelcentrum en de laagbouw in de wijk eromheen. Het blok bestaat uit acht lagen en bevat in totaal 112 woningen die zijn verdeeld over 26 types. Door de vele verschillende plattegronden wordt het eenzijdige woningaanbod in de buurt verrijkt. Door de compacte opzet van het blok is er plek overgebleven voor een plein.

Een Amsterdams stadshof
In de onderste twee lagen zijn parkeervoorzieningen, kantoorruimten en woningen ondergebracht. Daarnaast is aan de commerciële zijde een winkelruimte opgenomen. Na deze twee bouwlagen wordt het gebouw onderbroken voor een groot binnenhof. De randen van het hof zijn overdekt door de bovenliggende woonlagen. Hier zijn de gevels bekleed met vezelcementplaat en houtkleurige kunststofplaten die de intimiteit van de hof benadrukken. De gevels aan de straatzijde hebben een bekleding van geëmailleerde glasplaten die maken dat het gebouw bij verandering van de weersomstandigheden telkens een andere aanblik biedt. De westgevel heeft op het niveau van de binnenhof een hoge opening die fungeert als gemeenschappelijk balkon met uitzicht op de straat. De onderkant van het blok is massief, het midden is open en de bovenkant glasachtig. De inrichting van de hoftuin op het dak van de parkeergarage bestaat uit grind en heuvels met verschillend gekleurde beplantingen.

Lieke Haan