Woongebouw Koningin Wilhelminaplein

Baneke, van der Hoeven architekten, 1999

Een speelse begrenzing

In het kader van de stedelijke verdichting van de Westelijke tuinsteden worden in de loop van de jaren negentig op en aan het Koningin Wilhelminaplein meerdere vrijstaande woongebouwen gerealiseerd. Het woongebouw van Baneke Van der Hoeven is hier een voorbeeld van en vormt aan de oostzijde een speelse en ritmische begrenzing van het naastgelegen park.

Zigzaggend door de wijk
Het complex bestaat uit twee bouwvolumes: een vierkante toren en een zigzagvorm die aan een kamerscherm doet denken. De volumes staan op een 150 meter lange, twintig meter diepe sokkel die bestaat uit twee bouwlagen. De twaalf verschillende woningtypen binnen dit ensemble bieden afzonderlijk meerdere indelingsmogelijkheden. Aan het exterieur van het gebouw zijn deze indelingsmogelijkheden niet af te lezen. De diverse gevels van het gebouw hebben een gelaagd en formeel karakter. Door de verschillende gevelbehandelingen manifesteert het woongebouw zich als een vrije sculptuur in de omgeving. Aan de parkzijde vormt de sokkel, met de parkeergarage en de door zware betonelementen afgeschermde loggia’s, een neutraal gebied tussen de privésfeer van de woningen en het openbare groen. In de plint van het gebouw zijn daarnaast gemeenschappelijk ruimten gehuisvest, waardoor maximaal van de openbare ruimte rondom het gebouw gebruikt kan worden gemaakt.

Tekst: Lieke Haan